Amerika nemrég megdorgált minket, de Orbán szerint minden rendben

Míg nemrégiben arról cikkezett az amerikai sajtó, hogy a kormánynak gesztusokat kell tennie az USA felé, hogy helyrebillenjen az egyensúly, Orbán most már azt nyilatkozta, kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok. Pedig október elején még merőben más volt a helyzet:

“Eddig Washington tett gesztusokat Magyarországnak, most Budapesten a sor” – összegezte akkor a hvg.hu David Cornstein CEU-s előadásának üzenetét. A nagykövet tulajdonképpen egyértelművé tette, ha nem viszonozzuk a diplomáciai gesztusokat, akkor Amerika nem lesz olyan barátságos, mint eddig volt. Cornstein szerint viszonzásnak egy CEU-megegyezés, vagy egy amerikai-magyar hadiipari megállapodás formájában kellene létrejönnie. Az USA rosszallta azt is például, hogy a kormány blokkolta a NATO-ukrán kommunikációt, miközben Ukrajna gyakorlatilag Oroszországgal áll harcban.

Most Orbán mégis azt mondja: minden a legnagyobb rendben.

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry.

A kedd délutáni tárgyaláson – amelyen részt vett David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is – általános politikai kérdéseket is érintettek.

Megállapították: a történelmi tradíciók és a keresztény gyökerek a modern kormányzásban is fontos szerepet kell, hogy kapjanak – tájékoztatott Havasi Bertalan.

A kérdés az, hogy akkor az amerikaiak vetítettek a legutóbb, vagy történtek olyan egyezmények, amiről mi nem tudunk? Az biztos, hogy ha volt is ilyesmi, az nem a CEU ügyében történt.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment