“Aki ma büntet, az holnap lövet” – több mint 70 író tiltakozik a hajléktalanság büntetése ellen

A Város Mindenkié csoport költőkkel és írókkal közösen szervez akciót a hajléktalanságban élők védelmében azelőtt, hogy hatályba lépne az életvitelszerű közterületen tartózkodás tiltása – írja a HVG.

Október 15-én, hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely szigorúan büntetné a közterületen élő hajléktalan embereket. A 2018 nyarán módosított alaptörvény ugyanis kimondja, hogy “tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.” A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe vehető lesz az illető, ezt követően pedig a bíróság dönthet azonnali elzárásról is. Ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

© Egy mondat. Demonstráció a hajléktalanságban élők védelméért /Facebook

A Város Mindenkié aktivista és érdekvédő csoport 2010 óta küzd a hajléktalanság kriminalizációja ellen valamint a hajléktalanság felszámolása érdekében, így a mostani módosítást sem hagyták szó nélkül. A hétfői hatályba lépés előtt vasárnapra demonstrációt szerveznek, amelynek keretében kortárs írókat és költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek fel arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény kifogásolt mondatára.

© Demonstráció a hajléktalanságban élők védelmében/Facebook

A felhívásra több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el az egy mondatát, közülük a Facebookon válogathat.

© Egy mondat. Demonstráció a hajléktalanságban élők védelmében/Facebook

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment