A nyugdíjasok és a betegek lehetnek az adócsökkentés vesztesei

A nyugdíjrendszerben és az egészségügyben lehet nagy ára, ha tovább csökken a szociális hozzájárulási adó – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. Márpedig a kormány, a munkaadók és a munkavállalók megállapodása szerint ha a reálbérek 6 százalékkal nőnek, a szocho 2 százalékponttal csökkenhet.

Ez az adó a társadalombiztosítási alapokba folyik be, amelyek nyugdíjat fizetnek belőle, és a gyógykezelés költségeinek egy részét is állják. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy előbb kifizetik a nyugdíjakat, majd az egészségügyet már maradványelven finanszírozzák.

A kormány elgondolása azon alapul, hogy a szocho csökkentése ösztönzi a foglalkoztatást, nagyobb béremelést tesz lehetővé, így pedig a társadalombiztosítási alapok bevétele is nő. Csakhogy a foglalkoztatás nem javítható a végtelenségig, és a béremelésnek is vannak termelékenységi korlátai. Az biztosnak tűnik, hogy idén még telik nyugdíjemelésre és az egészségügyi szolgáltatások értékének megőrzésére, de érdemi javulásra aligha futja.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment