A magyar fiatalok parádéját nézi a fél világ: íme a debreceni villámcsődület

Már több, mint egymillió megtekintésnél jár az a videó, amit Debrecenben készítettek a helyi vásárcsarnokban. Először akár egyszerű veszekedésnek is tűnhet a bottal suhogtató fiúk nyitójelenete, de aztán hamar ráébred mindenki, hogy itt bizony megtervezett produkcióról van szó. A népi hagyományok felelevenítése egy piacon valószínűleg más formában is felkeltené az emberek figyelmét, de úgy, hogy egyre több beszervezett ember csatlakozik a műsorhoz, míg végül össze nem gyűlik egy egész népi tánckar, igazán felemelő.

A jelenség azonban nem új. a 2000-es évek nagy őrületét, a flash mobot láthatjuk kibontakozni. A flash mob gyakorlatilag az emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, tipikusan egy demonstrációt hajtanak végre, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. Magyarították is a jelenséget, méghozzá villámcsődület néven.

Egyébként a botos tánc, avagy botoló sem ismeretlen a néphagyományban. Sőt, ez a pásztortáncok, majd a későbbi fegyvertáncok legrégebbi stílusa. Az eredmény pedig, ahogy a videón is látszik, megdöbbentő!

Flashmob in Debrecen

Flashmob in Debrecen, Hungary <3"Debrecen 2023 presents: Flashmob by Hajdú Folk Dance Ensemble of Debrecen and Pendely Vocal Ensemble. Location: downtown market hall. Debrecen, 2018"The quick translation of the song:"On the top of tower of LadányA raven sits in pure black.That raven, my love, mourns us,They want, but they can't, forbid us from each other.There is a house in the Ladány village.I'm going there, even my heart hurts.Every time I pass by this houseEvery time, my little angel, I think of you".https://m.facebook.com/pendelyenekegyutteshttps://www.facebook.com/hajdufolk/https://www.facebook.com/2023debrecen/

Posted by Secrets of Hungary on Monday, November 5, 2018

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment