A Jad Vasem intézet történelemhamisítással vádolja a Sorsok házát

Az izraeli Jad Vasem intézet szerint a jövőre megnyíló budapesti Sorsok Háza eltagadja a magyarországi zsidókat sújtó intézkedések egy részét. A Sorsok Háza és a holokauszt emlékezetével foglalkozó intézet közötti vita már évek óta tart – írja a hvg.hu.

A Jad Vasem szerint a Sorsok Háza többek között nem tesz említést az 1938-as zsidóellenes törvényekről, valamint arról, hogy magyarországi zsidók tízezrei vesztek oda a magyar kormányzat által elrendelt munkaszolgálatban. Az intézet szerint az sem derül ki az emlékhelyre tervezett kiállításból, hogy a magyar hatóságok közreműködtek a zsidók tömeges deportálásában.

Robert Rozett, a Jad Vasem könyvtárának az igazgatója, és a magyarországi holokauszt szakértője emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány néhány éve megkérte az intézetet, hogy tanácsadóként vegyen részt az emlékhely koncepciójának a kidolgozásában. A Jad Vasem azonban már akkor sem értett egyet a magyar elképzelésekkel, s ezért elutasította az együttműködési kezdeményezést.

Rozett szerint a hibás alapkoncepció a mai napig nem változott, s a Sorsok háza változatlanul nem foglalkozik azzal, hogy Magyarország 1944 márciusi megszállása és a nyilasok októberi hatalomra kerülése közötti időszakban mekkora felelősség terheli a magyar államot és egyes személyeket a zsidók deportálásáért. Szerinte a kiállítás azt sugallja, hogy csak a nyilasok és a német megszállók felelősek a zsidók elhurcolásáért és tömeges legyilkolásáért. „Más szavakkal a kiállítás azt tanítja a látogatóknak, hogy egy törpe és fanatikus kisebbséget leszámítva a magyarok egyáltalán nem felelősek azért, ami zsidó honfitársaikkal történt. Közvetve pedig azt próbálja bizonyítani, hogy a magyarok inkább megmentőként léptek fel. Ez pedig súlyos történelemhamisítás” – idézte Rozettet a The Jerusalem Post.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment