3 év alatt 10 ezer család veszítette el otthonát hazánkban!

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatainak értelmében az elmúlt három esztendőben összesen megközelítőleg tíz ezer családot lakoltattak ki Magyarországon.

Az erre a sorsra jutó emberek többsége rokonok, barátok segítségét veszi igénybe, de vannak olyanok is, akiknek nincs hová mennie az ítélet végrehajtása után. Ha ezek között a személyek között kiskorú is van – ha ideigelenes is – de az illetékes gyámhivatalnak muszáj kiemelnie őket családjukból, és máshová elhelyezni őket – írja a 24.hu.

Decemberben A Város Mindenkié (AVM) csoport újra törvénymódosító javaslattal próbálkozott, és tízezer ember, továbbá tíz csatlakozó civil szervezet nevében kereste meg újra az Emberi Erőforrások Minisztériumát annak érdekében, hogy gyermekes családokat ne lehessen az utcára kilakoltatni.

A javaslat

  1. előírná, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettségük megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;
  2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltaná a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Mivel sem az Emmi, sem a végrehajtók nem rendelkeztek adatokkal a kilakoltatott és állami gondozásba vett gyermekek számáról, a 24.hu egyesével kérte ki az adatokat 19 megyei és a budapesti kormányhivatal gyámhivatali osztályától. A megyei kormányhivatalok egytől-egyig választ adtak kérdéseinkre, azonban a budapesti hivatal azt közölte, nem rendelkezik a kért információkkal. Ez pedig azért lett volna fontos, mert messze Budapesten történik a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás, így a kapott adatok felemás képet mutathatnak.

Az összesített adatok szerint a fővárost leszámítva az elmúlt két évben 8 gyerek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, közülük 4 kiskorút a családok évében emeltek ki a családjából.

A gyámhivatali beavatkozások

  • Borsod,
  • Pest,
  • Somogy,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
  • Zala megyében

történtek.

civilhetes.net

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment