140 ezren kötöttek az utolsó napokban: Varga Mihály szerint gyorsabban kellett volna kivéreztetni a lakáskasszát

A pénzügyminiszter az MTI szerint az előadása elején közölte, hogy nemzeti érdeknek tartja a társadalom pénzügyi tudatosságának növelését. Varga szerint a kormány célja továbbra is az, hogy a lakosság egyre tudatosabb pénzügyi döntéseket hozzon, a kockázatok mérséklődjenek.

Később pedig Varga az RTL Híradójának beszámolója szerint rátért az októberben, két nap alatt beszántott lakártakarék-rendszerre. A parlament gazdasági bizottságának fideszes vezetője október 15-én jelentette be, hogy megszüntetik az 1997 óta létező lakástakarékok állami támogatását, vagyis a rendszer azon elemét, amely az egésznek az értelmét adja.

fideszes képviselők ezután egy nap alatt a parlament elé vitték és megszavazták az állami támogatás eltüntetését, amit Áder János köztársasági elnök aztán még aznap alá is írt, így az két nappal az első bejelentés után már hatályba is lépett,

Eközben a pénztárakat ellepték a kétségbeesett emberek, akik az utolsó pillanatokban még szerződést akartak kötni. A takarék egy széles körben elterjedt megtakarítási forma volt, amelyet elsősorban az állami támogatás miatt rengetegen igénybe vettek.

A csütörtöki konferencián Varga Mihály azt mondta, hogy az utolsó három napban még sikerült meglévő szerződésállomány 10 százalékát megkötni, ez szerinte 140 ezer lakástakarék-pénztári szerződést jelent, ami évi 8 milliárd forint kiadást jelent az államnak

Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem született elég gyors döntés, sőt, ezt a döntést már korábban meg kellett volna hozni.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment