Végleg leállították a maláj gép keresését, egy talány viszont megoldódhatott

Dollárszázmilliókat költöttek a repülés történetének eddigi legnagyobb talányának megoldására, de senki nem akadt rá a 2014 márciusában nyoma veszett maláj gép roncsaira. Egy másik nagy légiközlekedési rejtély viszont megoldódhatott: jó eséllyel Amelia Earhart pilótanő csontjaira bukkanhattak egy csendes-óceáni szigeten – írja a hvg.hu.

Hosszú éveken át keresték a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gépének roncsait. A Boeing-777-esből az évek során csak néhány kisebb darab került elő, de mást nem találtak, a szakemberek így pedig csak találgatnak.

Egyes elméletek szerint a kapitány dehermetizálta a repülőt, majd miután ezzel megölte az utasokat, úgy szállt cikkcakkban a géppel, hogy kikerülje a a térségben lévő országok radarjait. Ezt a hivatalos szervek ugyanakkor cáfolták.

A régi-új malajziai miniszterelnök, Mahathir Mohamad szerint az MH370-es járatot valaki a távolból zuhanthatta le, egy másik elképzelése szerint pedig a Boeing törzsén kialakult repedések okozták a 2014 márciusában eltűnt járat katasztrófáját. Azóta összeesküvés-elméletek is napvilágot láttak: egyesek Putyint, illetve Izraelt vélik felfedezni a háttérben.

Így vagy úgy, de a keresést végérvényesen is leállították, vagyis nagy valószínűséggel soha nem derül ki, mi lehetett a háttérben. A szintén nagy légiközlekedési rejtélyek közé sorolható pilótanő, Amelia Earhart halálával kapcsolatos kérdések viszont megoldódhattak: a Forencis Anthropology című szaklapban megjelent, több tudós által is jóváhagyott tanulmány szerint egy csendes-óceáni szigeten 1940-ben megtaláltak csontok az 1937-es körberepülés során eltűnt amerikai nő maradványai voltak.

További részletek a friss HVG-ben!

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment