Párizsban a helyszínről: füstben áll a Diadalív környéke

A rendőrség folyamatosan vet be könnygázt Párizsban a Champs-Élysées-nél összegyűlt sárga mellényes tiltakozók oszlatásához, helyszíni tudósítónk szerint a Diadalívnél órák óta áll a füst. A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényes mozgalom szombatra hirdetett meg újabb tiltakozónapot, és már délelőtt 9 körül közel kétezren vonultak a Champs-Élysées-n.

A tüntetők először az elnöki palotához próbáltak eljutni, de a rendőrök sorfala elzárta az utat a Concorde tér előtt, rohampajzsokkal is próbálták visszaszorítani őket. Ezután néhány százan a mellékutcákon próbáltak átjutni a rendőrségi lezárásokon, ekkor vetettek be ellenük először könnygázt. A tüntetők egy része válaszul megdobálta a rendőröket. Azóta is feszült a helyzet, de a Champs-Élysées sugárútnak ezen a végén nincsenek összecsapások.

2018-12-08T101404Z 975459161 RC1EA630C000 RTRMADP 3 FRANCE-PROTE

Fotó: Benoit Tessier / Reuters

PÁRIZSBAN TARTÓZKODÓ TUDÓSÍTÓNK SZERINT NEM SOKKAL DÉL ELŐTT AZONBAN  A CHAMPS-ÉLYSÉES MÁSIK VÉGÉN, A DIADALÍVNÉL SZABADULTAK EL AZ INDULATOK.

Több ezren állnak a Champs-Élysées-n, de a legtöbben csak skandáltak, a francia himnuszt, a Marseillaise-t énekelték, és Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelték hangosan. „Hallgassátok a nép haragját!”, „Macron mondjon le!”, „Macron tévútra vitt!” feliratú táblákat és transzparenseket látni.

Viszont néhány tucatnyian elkezdték dobozokkal, üvegekkel dobálni a rendőröket. Többen kockaköveket is felszedtek, és petárdákat is átdobtak a sorfalon, amire válaszul a rendőrök könnygázazni kezdtek. Tudósítónk szerint ezért az egész Diadalív környéke füstben áll.

Azóta is az ismétlődik, hogy egy könnygázroham után több száz tüntető visszamegy a Diadalív felé, megdobálja a rendőröket, akik újból könnygázt vetnek be. Ez elől a másik irányba futnak a sárga mellényesek, majd a füst csillapodásával megint visszaindulnak.

Közöttük fociszurkolók is sokan lehetnek, többször is focis rigmusokat skandáltak. Volt, akit a rendőrök kikísértek a tömegből, az nem volt egyértelmű, hogy csak igazoltatták, vagy őrizetbe is vették.

A tüntetők többsége, akivel beszéltünk, elővárosi lakos volt.

„Addig maradunk, amíg Macron lemond, itt az idő megbuktatni a kapitalizmus rendszerét”

– mondta egy idősebb úr. Gimnazisták egy csoportja pedig arról beszélt, hogy nem akarnak olyan Franciaországban élni, ahol politikusok szabják meg az életüket, mint az üzemanyagok környezetvédelmi adójával történt.

A Diadalívet és környékét is teljesen lezárta a rendőrség. A környező utcákon is mindenkit igazoltatnak a rendőrök, átkutatják a táskákat. Minden be van zárva, a boltok be vannak deszkázva a környéken.

Folyamatosan érkeztek tüntetők a Diadalív felé, de már senkit sem engedtek át. Délelőtt itt csak a távolból lehetett hallani durranásokat, amik feltehetően könnygázgránátok lehettek, és már azelőtt érezni lehetett a könnygáz szagát, hogy itt is bevetették volna a rendőrök.

A tüntetők többsége továbbra is békés maradt, nincs jele olyan erőszaknak, mint múlt szombaton. Már előzetesen 8 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe Párizsan, és az utcákra vezényelték a csendőrség több tucat páncélozott járművét is, mert a békés tüntetők közé vegyülő rendbontók provokációitól tartottak. Országszerte 89 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak.

Délig a preferektúra szerint 514 embert állítottak elő, 272-en vannak őrizetben, írja az MTI. Múlt szombaton összesen 412 embert állítottak elő. Édouard Philippe miniszterelnök azt mondta, többségük azzal volt gyanúsítható a náluk talált tárgyak alapján, hogy erőszakra és szándékos, csoportosan elkövetett összetűzésekre készültek. Sok embert azért állítottak elő, mert nem tudták igazolni magukat.

A belügyminisztérium szerint délelőtt 31 ezren tüntettek országszerte, és 700 előállítás történt. Több tízezer francia békésen tüntetett a nagyobb vidéki városokban, több helyen útblokádokkal nehezítették a közlekedést az utakon.

A francia tüntetésekkel párhuzamosan Brüsszelben is sárga mellényesek tiltakoztak a belga kormány adópolitikája ellen. Ott legalább hetven tüntetőt állítottak elő, és több mint tíz ember ellen indítottak eljárást.

November közepén a Facebookon indult a tiltakozás, eredetileg az üzemanyag adójának emelése ellen. Ekkor Franciaország számos pontján zárták le az utakat, így az útblokádok mellett sárga láthatósági mellényben ácsorgó emberekről nevezték el „ sárga mellényes” (gilets jaunes) tüntetésnek  a tiltakozást. Idővel azonban már  nemcsak az autósokról és az üzemanyagról szólt a tiltakozás, hanem a francia életszínvonalról, a kormányzat jövőbeni terveiről, vagyis Emmanuel Macron francia elnök jövőjéről.

Párizsba vonulnak az útblokádokat emelő sárga mellényesek

Egy hete 290 ezren tiltakoztak országszerte az üzemanyagok árába épített környezetvédelmi adó ellen. A vezetők és központi szervezettség nélküli mozgalom szombaton Párizs több pontjának megbénítására készül, de nem tudni, mennyien gyűlnek újra össze. Macron támogatásokat adna, de nem akar engedni az energetikai átmenetből.

A múlt hétvégén minden eddiginél erőszakosabb fordulatot vett a francia kormány és Emmanuel Macron ellen egy hónapja indított országos tüntetéssorozat. A többezres tüntetés vége: kiégett kocsik és felborított kukák a Champs-Élysées sugárúton, baseballütőkkel szétvert bódék és betört kirakatok a Louvre melletti Rue de Rivolin, elbarikádozott kávézók és a könnygáztenger az Opera környékén.

A kormány előbb bejelentette, hogy fél évre befagyasztotta az üzemanyagadó, a gáz és az áram árát, majd pedig azt is bejelentette, hogy kész végleg eltörölni az üzemanyagadót. Ezzel sem tudták azonban megakadályozni, hogy szombatra újabb nagy tüntetést jelentsen be a továbbra is vezetők és központi szervezettség nélküli mozgalom Párizsba, valamint az ország több pontjára.

Macron nem akar lefejezett királlyá válni

Macron nem akar lefejezett királlyá válni

Az autósok tiltakozásának indult, több százezres tüntetéssé vált a sárga mellényesek megmozdulása. Miután a hétvégén Párizs belvárosát elárasztotta a láng, a könnygáz és a füst, Macron elnök lépett egyet: hátra. Váratlan ajándékot kapnak most a franciák.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárga mellényesek támogatottsága az elmúlt napokban valamelyest csökkent, de a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a mozgalommal.

 

Index.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment