Medvebocsos videó hódít a neten, de inkább ciki, mint cuki

A felvételt látva a legtöbben úgy érezhettük, a vadvilág kulisszái mögé lestünk be és egy csodálatos küzdelem tárult a szemünk elé. A valóság azonban nem ilyen költői, sőt: egészen lehangoló.

A meredek, havas hegyoldalon küzdő medvebocs videója talán már veled is szembejött a hírfolyamodban. Valószínűleg ámulatba ejtett, milyen varázslatos a természet, milyen emberfeletti akaraterőről és küzdeni tudásról tesz tanúbizonyságot ez a fiatal állat.

A videó története röviden összefoglalható. Az anyamedve és bocsa egy meredek, havas hegyoldalban áll és a gerincre próbál feljutni. Az anya, bár néhány alkalommal ő is megcsúszik, hamar túljut a veszélyes szakaszon, de az őt szorosan követő medvebocs már nem ilyen szerencsés. Megcsúszik, s hamarosan néhány méterrel alább találja magát. Hamar észbe kap, felindul, többször visszacsúszik, de lassan csak felér a csúcsra. Amikor a kamera a boldog egyesülés pillanatára közelít, váratlan dolog történik: az anyamedve egy mancscsapással elrettenti a kicsinyét, aki így minden eddiginél mélyebbre csúszik vissza, végül egy csupasz szikladarabon talál fogást. De a maci nem adja fel, hatalmas küzdelmek árán végül csak felér ő is, majd mindketten elügetnek. A videóban minden benne van: elképesztően bájos főszereplő, veszély, kaland, hihetetlen akarat és végül happy end – írja a TheAtlantic.

A gond csak az, hogy a biológusok egészen mást látnak a felvételen

Ők úgy látják, hogy a videó egy olyan drónnal készült, amit egy meglehetősen felelőtlen ember irányított. Ugyanis miközben felvételt akart csinálni a medvékről (talán tudtán kívül), nagy veszélybe sodorta őket.

A medvék viselkedéséből látszik: túlontúl közel merészkedett

– mondja Clayton Lamb az Alberta Egyetemről. Lamb szintén drónok segítségével tanulmányozza egyes Kanadában élő medvefajok élőhelyének sajátosságait. “Már eleve gyanús a jelenet. Nagyon furcsa, hogy egy anyamedve, akinek ilyen kicsi és sérülékeny bocsa van, ennyire veszélyes átkelésre szánja el magát. Igazából nincs olyan természetes ok, amiért nekivágna, kivéve, ha súlyosan fenyegetve érzi biztonságukat” – magyarázza Lamb, aki azt is kiemeli, hogy az anya a videóban végig a drón felé tekintget, nagyon zavarja a jelenléte. A felvétel egy pontján a kamera közelibb képet mutat, mert a drón még jobban megközelíti az állatokat. Ez megmagyarázza, miért csap az anya a bocs felé. Valószínűleg olyan fenyegetésnek érezte a drón jelenlétét, amitől mindenképpen távol szerette volna tartani a kölykét.

Egyes biológusok szerint lehet, hogy sasnak vagy más nagy termetű ragadozó madárnak vélte (egyébként fel is tűnik a felvételen egy nagyobb testű madár árnyéka), de Lamb szerint egyszerűbb oka van a félelmének: egy ismeretlen és hangos tárgy közeledett feléjük.

Sok ember azt hiszi, hogy a drónok csendesek, akár a papírrepülő suhanása, de közelről igenis hangosak tudnak lenni

– mondja a szakember.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment