Macron nem akar lefejezett királlyá válni

Fél évre befagyasztotta az üzemanyagadó, a gáz és az áram árát a francia kormány, miután az elmúlt hetekben százezrek vonultak az utcára a kormány tervezett intézkedései ellen. A sárga mellényesek tüntetése eleinte csak a gázolajról szólt, ám pár hét után már Macron elnök fejét akarták a tüntetők, miközben szétverték Párizs belvárosát. Emmanuel Macron lassan eszmélt, de most lépett egyet: hátrafelé.

Macron = XVI. Lajos

Ezt a feliratot firkálta egy francia tüntető szombaton a párizsi Operaház képeslapokról is jól ismert patinás épületére, miközben a karácsonyi fényekben pompázó belvárost ellepte a füst, a láng és a könnygáz.

A hétvégén minden eddiginél erőszakosabb fordulatot vett a francia kormány és Emmanuel Macron ellen egy hónapja indított országos tüntetéssorozat. A többezres tüntetés vége: kiégett kocsik és felborított kukák a Champs-Élysées sugárúton, baseballütőkkel szétvert bódék és betört kirakatok a Louvre melletti Rue de Rivolin, elbarikádozott kávézók és a könnygáztenger az Opera környékén.

A rombolás látványos volt. A híres Diadalívre graffitivel fújták rá hatalmas betűkkel „A sárga mellényesek győzni fognak”, „A rezsimnek vége”, illetve „Macron mondjon le” feliratokat. Az Operaháznál pedig a graffitizők az 1789-es francia forradalom nosztalgiájától fűtve a kivégzett királyhoz, a guillotine-nal lefejezett XVI. Lajoshoz hasonlították a francia elnököt.

A párizsi prefektúra vasárnap reggeli összesítése szerint a zavargásokban 133-an megsérültek, köztük 23 rendőr. 412 embert állították elő, és közülük 378-at őrizetbe is vettek.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere 3 és 4 millió euró közé becsülte a zavargások által okozott kárt. A párizsi prefektúra szerint

  • a mintegy 3 ezer dühöngő ember
  • 249 helyen gyújtott tüzet Párizs belvárosában,
  • 119 gépjármű, 130 kültéri felszerelés (pad, megállótartozék, lámpa)
  • és hat épület gyulladt ki.

Egy tüntetés vezetők és célok nélkül

November közepén a Facebookon indult a tiltakozás, eredetileg az üzemanyag adójának emelése ellen. Ekkor Franciaország számos pontján zárták le az utakat, így az útblokádok mellett sárga láthatósági mellényben ácsorgó emberekről nevezték el „sárga mellényes” (gilets jaunes) tüntetésnek a tiltakozást.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment