Lengyelország nem orbanizálódik tovább – fellázadtak Kaczyński ellen a lengyel városok

Tömegesen utasították el a lengyelországi helyhatósági választásokon Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségese, Jarosław Kaczyński Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártjának jelöltjeit a lengyelek. Négy nagyváros kivételével a PiS sehol nem tudott polgármestert adni. Egy évvel az országgyűlési választások előtt a lengyel társadalom mélyen megosztott, egy azonban biztosnak tűnik: Lengyelország nem orbanizálódik tovább.

“Problémát jelenthet a PiS számára, ha a vajdaságok legalább felét nem fogja megszerezni” – jósolta még a múlt hét vasárnap befejeződött lengyelországi helyhatósági választások előtt Rafał Matyja politológus. Kollégája, Marek Migalski, a PiS egykori EP-képviselője a Rzeczpospolitában hozzátette: amennyiben a kormánypárt nem lesz képes megszerezni a lengyel nagyvárosok egy részének irányítását, valamint a vajdaságok legalább felének vezetését, akkor egy ilyen eredmény üzenet lehet a lengyel társadalom felé: Kaczyński legyőzhető, és a teljhatalom felé menetelése megakadályozható.

A lengyel helyhatósági választásokon két fordulóban választják meg a polgármestereket és a vajdasági parlament tagjait. A 16 lengyel vajdasági parlamentet az országos politikai pártok uralják. A választások győztese nem a legtöbb szavazatot szerző párt, hanem aki kormányképes. Két héttel korábban, első körben, 1826 polgármestert választottak. A második választási kört 649 településen múlt hét vasárnap tartották ott, ahol egyetlen jelölt sem ért el 50 százalék plusz egy szavazatot. A választási részvétel mindkét körben nagyjából tíz százalékkal haladta meg a négy évvel ezelőtti részvételi arányt. Az első körben a szavazók 55 százaléka jelent meg az urnáknál, ami a helyi választásokat figyelembe véve lengyel rekordnak számít.

Egyesült ellenzék

A lengyel ellenzék vezető pártja a Polgári Platform (PO), amely élén 2016 óta Grzegorz Schetyna áll, kilábalt a 2015 és 2017 közötti válságból. A széttöredezett ellenzéki térfél magára találásának egyik kulcsmomentuma a Polgári Koalíció (KO) nevű alkalmi választási szövetség létrehozása volt 2018 márciusában a PO és a liberális Nowoczesna pártok között.

A KO fő célja a 2018 novemberi helyhatósági választások előtt egy minél szorosabb ellenzéki együttműködés létrehozása volt. Ezért egyes helyeken bevonták a választási platformba a Demokratikus Baloldal Szövetségét (SDL) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselőit is.

A lengyel ellenzék a helyhatósági választásokon olyan jó pozíciót szeretett volna elérni, amellyel  eséllyel indulhatnak el a 2019-es európai és lengyelországi parlamenti választásokon is. A KO stratégiai szándékát, miszerint a mostani lengyel választás két blokkra egyszerűsödjön – PiS versus anti-PiS – elérte. Igaz, ebben segítségére volt a kormánypárt is, amely politikáját a KO, azaz “kommunisták és bűnözők” szövetsége ellen határozta meg.

Ideges PiS

A Jog és Igazságosság Pártja 2015-től irányítja Lengyelországot. Az ország valódi vezetője a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński, politikai példaképe és szövetségese Orbán Viktor, magyar miniszterelnök. A PiS nem rendelkezik alkotmányos többséggel, mint a Fidesz, de korlátozott hatalmával – mindössze öt fős parlamenti többséggel – megpróbálta utánozni a Fidesz politikáját. A PiS embere ül az elnöki székben, a kormány propagandagépezetévé silányított lengyel közmédiában, a bíróságokon, állami cégek és egyre több kulturális és sportintézmény élén. A párt az önkormányzati választásig magabiztosságot sugárzott.

Kaczyńskiék egyedül regionális szinten és a nagyvárosokban álltak rosszul. A PiS ezen a felálláson szeretett volna változtatni. A kormánypárt úgy kampányolt, mintha parlamenti választás lett volna. A kampányt Mateusz Morawiecki miniszterelnök vezette, de felsorakozott a teljes kormány, a párt polgármesterei és az elnök is. A háttérből Kaczyński irányított. A köztévé szinte csak a PiS-szel foglalkozott. A katolikus egyház is a kormány mellé állt, mindent megígértek a választóknak.

Mégis, a kampány hajrájában valami eltört. Először a miniszterelnök jelentette ki, hogy csak azok a települések számíthatnak a jövőben állami támogatásokra, amelyeket a PiS vezet. Majd néhány nappal a szavazás megkezdése előtt bevetették a titkos fegyvert is: egy migrációval ijesztgető választási videoklipet.  A spot Lengyelországot mutatja 2020-ban, napi szintűek a migránsok által elkövetett szexuális támadások, agressziók. A klip az ellenzéki PO-t teszi felelőssé, amely párt állítólag “beengedné a menekülteket.” Megjegyzendő: a lengyel kormánypárt a kampányban korábban nem migránsozott.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment