Külön ruhát tartanak a BBC-nél a királynő halálára

Angliának az 1960-as évek óta van terve arra, hogy mi mindennek kell megtörténnie a most 92 éves II. Erzsébet királynő halálát követő napokban, és ezt a leírást évente többször frissítik. A London Bridge műveletnek nevezett eseményláncolat a brit rendőrségnek és katonaságnak, az egyháznak és a médiának is előír bizonyos dolgokat.

 – Az Index.hu beszámolója / Tóth Balázs –

Bármilyen meglepő, a királynő halálával kapcsolatos hír kezelését nem bízzák a rokonságra, hivatalosan Erzsébet királynő magántitkára, Sir Christopher Geidt hivatott eljárni az ügyben. Neki először a miniszterelnöknek kell szólnia, egy biztonságos telefonvonalon. A sorban a Nemzetközösség vezetői következnek, majd a média.

A BBC-NÉL A HÍRMŰSOROK BEMONDÓINAK KIMONDOTTAN ERRE AZ ALKALOMRA ELŐKÉSZÍTETT GYÁSZRUHÁJUK IS VAN, HOGY ABBAN TEGYÉK MEG A FORMÁLIS BEJELENTÉST.

Részletes forgatókönyv van arra, hogy az állami tévék és rádiók miként váltanak át az aznapra tervezett műsorról a hírstúdióra, ott milyen ártalmatlan zenék szólhatnak a háttérben. A teljes brit sajtónak több napra elegendő, előre elkészített emlékanyaga van a királynőről, és ezt az eseményt annyira komolyan veszik, hogy az ITN és a Sky News többször elpróbálta a bejelentést, a királynő nevét Mrs. Robinsonnal helyettesítve.

Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A bejelentést követő napon a brit királyi pénzverde nekiáll legyártani a trónörökös képével díszített érméket, és miután bejelentik az új uralkodót, a parlamenti képviselők hűségesküt tesznek előtte.

Halála után a királynőt először a Buckingham-palotába szállítják, majd négy napon át a Westminster Hallban ravatalozzák fel, és a kilencedik napon tartják meg az állami temetést a Windsor Kastély erre előkészített sírjánál.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment