Helsinkiben szavazhatnak a Fidesz kizárásáról

Szerdán és csütörtökön lesz Helsinkiben az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa. Ha a házigazdákon múlik, a fideszes delegáltak innen már nem a szövetség tagjaként térnek vissza.

Miután szeptemberben a a néppárti európai parlamenti képviselők többsége is megszavazta a magyar kormányt jogállamiság kérdésében súlyosan elmarasztaló Sargentini-jelentést, ismét fellángolt a vita a Fidesz tagságáról.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke, a kongresszus előtt úgy fogalmazott: “szembesíteni”fogják Orbán Viktort a vele szemben felmerült bírálatokkal. A Fidesz kizárásáról ugyanakkor még szavazni is csak akkor lehet, ha legalább öt országból hét párt kezdeményezi ezt. Amikor Daul nyilatkozott, még senki sem élt ilyen javaslattal, a tanácskozás kezdetén azonban a finn kereszténydemokraták elnöke, Petteri Orpo jókora kavicsot dobott az amúgy sem nyugalmas vízbe – adja hírül a 444. A politikus a Twitteren azt írja: “A Kokoomus (vagyis a finn kereszténydemokrata párt) készen áll arra, hogy megvitassuk a Fidesz helyét az EPP-ben. További hat párt támogatására van még szükség.”

A kongresszuson az is eldől, hogy a Néppárt kit fog jelölni az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. Ez a szavazás sorsdöntő lehet a Fidesz számára, mivel az egyik jelölt az Orbánnal kifejezeten élesen szembehelyezkedő finn Alexander Stubb, a másik pedig a CSU-s Manfred Weber, aki – bár megszavazta a Sargentini-jelentést –  nem tartja időszerűnek a magyar kormánypárt kizárását a pártcsaládból.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment