Dzsihadisták vették át a hatalmat Erdoğan embereitől

MEGADTA MAGÁT AZ UTOLSÓ NAGYOBB ELLENZÉKI KÉZEN LÉVŐ SZÍRIAI TERÜLET – DE NEM ASZADNAK, HANEM AZ AL-KÁIDA HELYI UTÓDSZERVEZETÉNEK.

Az ország északnyugati részén található Idlib kormányzóságot és néhány környező régiót magába foglaló, nagyjából BAZ-megye nagyságú hegyes-völgyes területet 2015-ben egy iszlamista koalíció foglalta el az akkor még defenzívában lévő Aszad-rezsimtől. A koalíció meghatározó ereje a legütőképesebb fegyveres erővel rendelkező ellenzéki milícia, az al-Káida szíriai alszervezete, az an-Núszra Front volt.

Hárommillió ember úszta meg a háborút

A tízezernyi (becslések 13 és 30 ezer közé teszik a katonái számát) fegyveresnek parancsoló, de a másik nagy dzsihadista erő, az Iszlám Állam szíriai hódításai elől egyre nyugatabbra visszaszoruló an-Núszra Idlibben találta meg bázisterületét, ahol bevezethette a sáriát, megkaparinthatta a közszolgáltatások, az üzemanyag-elosztás valamint a legnagyobb iparágnak számító csempészet feletti ellenőrzést. Azonban a kormánypárti erők hiába fordultak inkább könnyebb célpontok felé, az an-Núszrának mindig is társbérletben kellett kormányoznia más ellenzéki milíciákkal, és ez állandó (és átláthatatlan) konfliktusokat szült.

Ráadásul ahogy a szervezet egyre jobban beágyazódott Szíriában, úgy váltak egyre lazábbá kapcsolatai az inkább globális dzsihádban gondolkodó al-Káida vazirisztáni központjával, ami 2017-re a szakításig fajult. Az an-Núszra egyes iszlamista riválisaival leszámolt, másokkal pedig beolvasztott, és 2017 nyarán létrehozta a Hajat Tahrir as-Sám (HTS, Szervezet a Levante Felszabadításáért) nevű koalíciót.

Azonban ekkora már Törökország elkezdte kiterjeszteni befolyását Észak-Szíriára, és befolyási övezetébe Idlibet is be akarta vonni. Ennek érdekében – részben már a januári kurdok elleni offenzíva előkészítése érdekében – a kormányzóság északi részére csapatokat küldött, és egy frakcióba terelte a mérsékeltebb idlibi ellenzéki csoportokat. A Nemzeti Felszabadítási Front néven futó koalíció persze csak az ellenfélhez, a Tahrir as-Sámhoz képest mérsékelt, hiszen tagjai között egy sor radikális, korábban az öbölországok által támogatott milícia – például Ahrar as-Sám vagy a Dzsais al-Iszlam – is felbukkant. Az orosz kooperációban megvalósuló török gyámság

AZ UTOLSÓ PILLANATBAN MEGMENTETTE A RÉGIÓT ATTÓL, HOGY ALEPPÓ VAGY KELET-GÚTA SORSÁRA JUSSON.

A másfél milliós helyi lakosság és az Aszad elől a többi frontról Idlibbe menekült legalább egymillió ember így néhány hónapra fellélegezhetett, és elmaradt a segélyszervezetek által prognosztizált humanitárius katasztrófa is.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment