Belenyúlhatott a NATO hadgyakorlatába Oroszország

Megvannak a technikai eszközök arra, hogy megállapítsuk a beavatkozás kiindulópontját – közölte az YLE szerint a finn kormányfő, azzal vádolva meg Oroszországot, hogy megzavarhatta a NATO norvégiai hadgyakorlatát.

Juha Sipilä szerint Észak-Finnországban, Lappföldön a GPS működését zavarta meg az orosz fél. Norvégia is ugyanezt gyanítja, attól tartva, hogy ez a polgári repülésben is veszélyeket rejthet magában.

Az 50 ezer fős, 32 ország részvételével – a Magyarországot is magába foglaló 29 tag mellett, Finnország, Svédország és Ukrajna közreműködésével – október 30- november 7 között megtartott hadgyakorlat az egyik legnagyobb volt az elmúlt évtizedekben. Ez válasz volt az oroszok Kelet-2018-as , 300 ezer katonával megtartott hadgyakorlatára. A NATO hadgyakorlata szerint Norvégia keleti és középső részeit támadta meg egy kitalált állam, és a szövetség a kollektív védelmet biztosító 5-ös cikkely alapján avatkozott be a betolakodók ellen, hangsúlyozva, hogy a gyakorlat védelmi jellegű.

Finnország szerint a légteret is megsértette Oroszország a feltételezett beavatkozással, amellyel jelzést küldött a hadgyakorlat minden résztvevőjének. Moszkva nem kommentálta a történteket

– Forrás: Index

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment