Az USA-nak van vészforgatókönyve zombiinvázió esetére

Az amerikai kormány és a Pentagon 2011-ben hozta nyilvánosságra a CONPLAN 8888-11 nevű dokumentumot. A tervezet nagy megdöbbenést keltett: meglehetősen szokatlan volt, hogy közpénzből finanszírozzanak egy olyan tervet, ami egy zombiinvázió eshetőségére készítette volna fel az Egyesült Államokat.

 – Az Index.hu beszámolója / Hegyeshalmi Richárd –

A Counter-Zombie Dominance (Zombidominancia-ellencsapás) alcímet viselő dokumentum a zombitámadás elleni stratégiai védekezés lehetőségeit boncolgatja. A tanulmány az Egyesült Államok megbízásából és jóváhagyásával készült. A tervezet alig 31 oldalas, és a zombik elleni stratégiát alapvetően három lépésben határozza meg:

  • Készítsünk és tartsunk be egy védelmi tervet, ami arra irányul, hogy megmentsük az emberiséget az agyevő szörnyetegektől.
  • Kezdjük el megalapozni a zombik kiirtására irányuló stratégiát.
  • Állítsuk helyre a törvényt és a rendet a háború tépázta világban.

A CONPLAN 8888-11 alapötlete 2009-2010 nyarán kezdett körvonalazódni, amikor a Joint Operation Planning Process egyik kiképzőtáborában a USSTRATCOM egység tagjai rájöttek, hogy mennyire hasznos lenne egy gyakorlati útmutató, ami egy zombiinvázióra készít fel. A zombi eleve polkorrekt ellenfélválasztás: a szerzők is rájöttek, hogy ha konkrét nemzetek vagy csoportok helyett egy fiktív ellenséget választanak, a közvélemény sem fog valódi veszélyforrásként gondolni az adott népcsoportokra vagy szervezetekre.

A dokumentum nyolc különböző kategóriába sorolja a zombikat. Van köztük baktériumokkal és levegőben terjedő patogénekkel megfertőzött példány; fekete mágiából létrejött zombik, amiket egy titokzatos hatalom hozott létre; vegetáriánus zombi, ami növényekkel táplálkozik; meg a csirkezombik. (Ez egy 2006-os incidensnek állított emléket: a kaliforniai Petalumában egy baromfitelepen valamit elszámítottak, amikor szén-monoxiddal próbálták megoldani az elöregedett csirkék eutanáziáját, de a döglött állatok kupacából egy csomó túlélő kászálódott ki, és addig kóvályogtak, míg a belső szerveik végleg fel nem mondták a szolgálatot. Valószínűleg nem elszigetelt esetről van szó, mert a létesítmény előtt azóta is tüntetnek az állatvédők.)

A CONPLAN 8888-111 fő célja az volt, hogy kizökkentsen a rutinból, és új megoldások keresésére sarkalljon. A létrehozását az motiválta, hogy újfajta stratégiai gondolkodásra késztesse a döntéshozókat, és korábban felderítetlen, nem tervezett veszélyekre készítse föl őket. Egy zombitámadás elleni védelmi terv automatikusan arra ösztönöz, hogy újító ötletekkel reagáljunk egy szokatlan helyzetre. A Pentagon másokat is arra biztatott, hogy osszák meg velük az ötleteiket, hogy azokkal később kiegészíthessék a dokumentumot.

Az amerikaiak, úgy tűnik, szívesen finanszíroznak a világvégével foglalkozó tanulmányokat. A Járványügyi Központnak szintén volt saját zombiapokalipszis-tervezete, az amerikai adóhivatal, az IRS pedig 1989-ben készített egy belső használatra szánt kézikönyvet arról, hogy hogyan kell a nukleáris háború után adót szedni.

History | Forbes –

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment