Az őslakosok földjeit máris a mezőgazdasági minisztériumnak adta Bolsonaro

Búcsúzhat a világ az őserdőktől: a minisztériumot nagyon erős szálak fűzik a földműveléssel foglalkozó vállalatokhoz.
Utasítást adott ki Brazília elnöke, Jair Bolsonaro melyben az esőerdők őslakosainak földjeit és rezervátumait a földművelésügyi minisztérium hatókörébe adja – írja a Reuters. A minisztériumot pedig nagyon erős szálak fűzik a földműveléssel foglalkozó vállalatokhoz, így nem tűnik kérdésesnek, hogy ezek érdekei szerint kezelik majd a megkapott területeket.
Az éppen csak beiktatott brazil elnök ezzel eddig hű ahhoz, amit kampányában mondott, miszerint a mostanáig szigorúan tiltott kereskedelmi tevékenységet legálissá teszi a rezervátumokban is. Kritikusok szerint ez az őslakosok kultúrájának megsemmisüléséhez fog vezetni. Vannak azonban borúlátóbb jóslatok is:

tekintve, hogy még a mostanáig tartó tiltás alatt is mindennaposnak számított hogy tilosban járó favágók fegyverrel estek az őslakosoknak, Bolsonaro vélhetően egy népirtásnak ágyaz meg éppen.

Arról nem is beszélve, hogy elképesztő környezeti katasztrófához vezet, ha a vállalati érdekek érvényesülhetnek a Föld tüdejeként számon tartott esőerdőkben.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment