Az Európai Tanács elnöke keményen beszólt Orbánnak, Merkel mosolyogva tapsolt

A Fidesz pártcsaládjának, a kereszténydemokrata Európai Néppártnak (EPP) ma zárul a kétnapos helsinki kongresszusa, amelyen a pártcsalád több vezető politikusa is beszédet mond. Felszólalt Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács elnöke is, aki gyakorlatilag az egész beszédéta kongresszuson szintén felszólaló és éppen őt hallgató  Orbán Viktor politikája elleni kiállásra építette fel. A politikus a következő pontok köré szerkesztette a beszédét:

  • Nem érthetünk egyet azzal az érvvel, hogy a határaink, a területünk és az identitásunk védelme azt jelenti, hogy megszeghetjük a liberális demokrácia játékszabályait.
  • Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata
  • Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehestsz kereszténydemokrata
  • Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata

Emellett Tusk követelte, hogy az EPP tartson ki az alapvető értékei mellett, szerinte ugyanis ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartása nélkül a néppárti győzelemnek semmi értelme a 2019. május 26-29-i EP-választásokon.

Donald Tusk pártja, a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform ugyanúgy az Európai Néppárt tagja,a mint a Fidesz, vagy az a németországi Kereszténydemokrata Unió, amelynek a képviselőjeként Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor mellett ülve tapsolta meg az Európai Tanács elnökének a beszédét. Tapsolt a két csúcsjelölt, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment