A demokraták megnyerték a képviselőházi választást, kemény két év vár Trumpra

Százéves részvételi rekord dőlhet meg a keddi félidős választásokon (midterm) az Egyesült Államokban, ahol magyar idő szerint éjfélkor kezdenek el zárni az első választási körzetek. Az elnöki turnusok félidejében tartott kongresszusi választások általában nem az amerikai politikai élet legizgalmasabb eseményei Donald Trump elnöksége azonban ezt is megváltoztatta.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

A Demokrata Párt megnyerte az képviselőházi helyek többségéért folyó keddi választást, de a szenátusban, ahogy az várható volt, már nem sikerült győzniük – közölte a CNN. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi helyet sikerült szerezniük a demokratáknak a 435 fős képviselőházban, az eredmények még mindig érkeznek.

A százfős szenátusban két helyet kellett volna megszerezniük a demokratáknak a republikánusoktól, hogy 51 fős többségük legyen. Ez már biztosan nem fog sikerülni. Még érkeznek az eredmények, de egyelőre úgy tűnik, hogy a republikánusok még növelhetik is többségüket a kongresszus felső házában.

A képviselőház elvesztése nem akadályozta meg Donald Trumpot abban, hogy győzelemként könyvelje el a választási eredményeket.

Hatalmas siker ma este. Köszönöm mindenkinek

—írta az elnök Twitter-oldalára. Ennél többet azonban nem várhatunk tőle. A Fehér Ház közölte, hogy Trump nem fog nyilatkozni.

A képviselőházi demokraták vezetője, és a házelnöki pozícióra esélyes Nancy Pelosi egy washingtonban tartott győzelmi ünnepségen kijelentette,  a demokrata választóknak köszönhetően holnaptól új időszámítás kezdődik az Egyesült Államokban. A legnagyobb ovációt azonban akkor kapta, amikor arról beszélt, hogy a Demokrata Párt a képviselőházi többséggel a birtokában le tudja fékezni Trumpot, és ellensúly lesz az elnökkel szemben.

Közben Donald Trump telefonon hívta fel Pelosit, hogy gratuláljon a demokraták képviselőházi győzelméhez

Bár Trump győzelemnek igyekszik beállítani, hogy a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátusi többségüket, a képviselőház elvesztésével két kemény év vár az elnökre. A demokraták támogatása nélkül Trump egyetlen egy új törvényt sem tud majd hozni, és fel kell készülnie arra, hogy a képviselőház egymás után fogja indítani a kongresszusi vizsgálatokat ellene, és kormányának tagjai ellen.

Trump leginkább amiatt aggódhat, hogy a demokraták kikérik adóbevallását. Nem véletlenül: abból kiderülhet, milyen gazdasági kapcsolatok fűzik különböző külföldi kormányokhoz (főleg az oroszhoz), és ez jelent-e bármilyen összeférhetetlenséget az elnöki tisztséggel. Valamint az is, hogy pontosan mekkora vagyona van, amit szeret jelentősen eltúlozni.

A képviselőházi többséggel a birtokukban a demokratáknak most lehetőség lesz megindítani a Trump ellen a közjogi felelősségre vonást (impeachment), ami az elnök leváltásával érhet véget. Azonban ahhoz, hogy az sikeres is legyen, a szenátorok kétharmadának támogatása is szükséges. Erre pedig semmi esély a republikánus többségű szenátusban, hacsak Robert Mueller különleges ügyész nyomozása nem tár fel valami olyan nagy bűnt, amit már a republikánus politikusok sem tudnak félvállról venni.

A cikk folytatása itt.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment