Aranyat érő desszertek az Avalon cukrászatában

Szakácsból lett cukrász, egy véletlennek köszönhetően. Spanyolországban volt gyakorlaton, amikor egyszercsak a konyháról áthelyezték a cukrászatba. Akkor megtetszett neki a szakma, és az interneten keresgélve olyan színes, kreatív cukrászalkotásokat látott, hogy úgy érezte magát, “mint Alice csodaországban”. Ott s akkor végérvényesen eldöntötte, cukrász lesz. Ennek még alig négy éve, de Nagy Csaba máris megnyerte a Nemzetközi Cukrász Világbajnokságot, amit az elmúlt héten rendeztek meg Riminiben. Csabával az Avalon Ristoranteban beszélgettünk, ahol már második éve dolgozik cukrászként.

– Ez volt a második versenyem, tavaly Luxemburgban voltam egy megmérettetésen, akkor csapatunknak bronzérmet sikerült szereznie – mesélte Csaba. – Most ketten indultunk, Kézi Sárával, aki a baktalórántházi Fenyves szálló cukrásza. A nemzeti válogatott tagjaiként jutottunk ki a világbajnokságra, amire – mint ahogy a sportolók teszik – mi is gyakoroltunk, készültünk, próbáltuk a recepteket. Két versenyfeladatunk volt, egy tortát és egy tányérdesszertet kellett készítenünk, mindössze 3,5 óra alatt. A tortánk egy csokoládés currys alkotás lett, karamelizált fenyőmagropogóssal, anánász-kókusz zselével és étcsokoládés mousse-al. A tányérra pedig bazsalikomos zöldteás piskóta került, zöldteás tejcsokis ganázzsal, mandularopogóssal, sóskaramellás vaníliás namelakával – ez egy japán krém – és zöldteás málnás fagyival. A recepteket én találtam ki, majd Sárával együtt finomítottuk az ízeket. A versenyen kikötés volt, hogy a szponzorok termékeit használjuk, ezért került zöldtea, illetve gyümölcspüré az édességekbe. De a desszertek mellett a körülményeket is értékelték, például a hűtőt is megnézték, a tisztaságot, ezekkel jelentős pontokat lehetett szerezni.

Kérdésünkre, hogyan került a nemzeti cukrászválogatottba, Csaba elmondta, szakmai alapon válogatták be, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ajánlására. “Nagy dolog, hogy 26 évesen egy ennyire komoly versenyen aranyérmet szerezhettem, de nincs megállás, készülni kell a 2020-as megmérettetésekre. Jövő februárban lesz egy cukrászolimpia, majd nyáron Szentpéterváron a mostani verseny döntője, Riminiben ugyanis az európai selejtező volt. A döntőre egy tortát kell készítenünk, tányérdesszertet, és csokoládé artisztikát.”

A cikk folytatása a gasztrograf.hu oldalon.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment