A hazai barbecue-zás legnagyobb ünnepe Tállyán

Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja. A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése.

2018. október 12-14. között Tállyán rendezik immár második alkalommal a Kansas City Barbeque Society versenyt. A hazai barbecue-zás legnagyobb ünnepét változatos kísérőprogramok teszik még színesebbé: koncertek, gyerekprogramok, bor- és gasztroélmények.

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

Minden nemzetközi verseny felér egy szakmai konferenciával, a verseny-barbecue jelenleg a barbecue-zásnak a legtartalmasabb nemzetközi eszmecseréje. Egy versenyen akár bíróként, versenyzőként, vagy csak látogatóként megismerhetünk más látásmódokat, újszerű mentalitást, szmókerek garmadáját láthatjuk üzem közben, rubokat, szószokat, húsokat kóstolhatunk, sütőembereket figyelhetünk meg munka közben és szakmai párbeszédet folytathatunk más országokból érkezett megszállottakkal.

Nem ismerünk jelenleg stabilabb összetartó erőt, mint a versenyzés, főleg olyan hiteles keretek között, mint amilyen a KCBS versenyrendszere.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy barbecue-s értékét a versenyeredményei mutatják meg. Van, akinek tetszik a versenyműfaj, van, akinek nem. Lehet valaki tehetséges és sikeres sütőember úgy, hogy a versenyzésre nem érez rá, vagy a versenytechnikák hidegen hagyják. A versenyzés a teljes barbecue világának egy speciális szegmense.

Egy valami viszont biztos: egy KCBS-versenyen indulni, és esetleg egy trófeát elhódítani hatalmas élményt jelent!

A verseny-barbecue tavalyi, 2017-es megjelenése a hobbi-barbecue és a büfé-barbecue terjedésével együtt teljessé teszi a műfajt már itt Magyarországon is. Míg az előző két ágazat a közönség és a család igényeinek magas szintű kiszolgálására irányul, a versenycsapatok képzeletbeli céltáblájának a közepén az ideális íz, állag és megjelenés áll.

A jelenlegi ismereteink alapján a barbecue, azaz a moderált hőn, a füstáramban sütés valószínűleg az emberiség kifejlődésével egyidős, mégis az Egyesült Államok BBQ-övén fekvő, dél-keleti államokban vált igazán kultikus technikává, és innen indult világhódító útra, amelynek során Európába és Magyarországra is eljutott.

Magyarországon először 2017-ben került sor KCBS-bíróképzésre, amelynek történéseit az alábbi kisfilm foglalja össze:

A teéjes cikk itt olvasható.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment