Diósgyőri válsághelyzet: Kriza Ákos tulajdonrészt ajánlott a DVTK-szurkolóknak

A hét elején meghívás érkezett Kriza Ákos polgármestertől a diósgyőri szurkolók felé, hogy beszélgessenek a klub jelenlegi helyzetéről. Miskolc polgármestere azt kérte, olyan társaság jelenjen meg, amely lefedi az összes szurkolói réteget.

A megbeszélésen a szervezett csoportok képviselői, a napos oldal és a női szurkolók tagjai, valamint az amigeleken.hu szurkolói portál képviseletében Emődi Zoltán vett részt. A beszélgetés elején megvitatták a csapat jelenlegi helyzetét és az elmúlt évek vesszőfutását. Mint kiderült, Kriza Ákos polgármester és Kiss János alpolgármester is elégedetlen a csapat teljesítményével, csakúgy, mint a szurkolók. – Ezután érkezett a meglepő felajánlás a város részéről, hogy a szurkolói egyesület két százalékos tulajdonrészhez juthat. Ez sokkal nagyobb rálátást biztosíthat a szurkolók számára a klub működésére az eddigieknél. – Németországban és a világon nagyon sok klub működik így, de hazánkban egyedülálló ez a kezdeményezés. Természetesen, ez a lehetőség a többségi tulajdonosnak is adott és ezzel felhatalmazná a két tulajdonos a szurkolókat a klub jövőjének befolyásolására. Az egyesület meg fogja vitatni ezt a lehetőséget és napokon belül választ ad az ajánlatra. Mindenki bizakodóan hagyta el a tárgyalótermet – írta az amigeleken.hu.

Kriza Ákos polgármester közleménye

A diósgyőri labdarúgás helyzetéről – javaslat a válság megoldására

A mindannyiunk által nagyon várt DVTK stadionavató napján lezajlott szurkolói tüntetés már jelezte, hogy a magyar vidék legnagyobb szurkolótábora mélységesen elégedetlen az NB I-es labdarúgóink teljesítményével.

Az elmúlt két bajnoki idényben hajszálon múlt a csapat kiesése. A mostani bajnoki fordulókban, ha lehet, még tovább nőtt a drukkerek csalódottsága.

Annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a diósgyőri labdarúgásban, az állami sportfinanszírozás következményeképpen, eddig soha nem látott infrastrukturális fejlesztések valósultak meg.

Az is kimondható, hogy a diósgyőri labdarúgás önkormányzati támogatása, hosszú esztendők óta, országos szinten is kiemelkedő, kiszámítható és garantált.

Ugyanakkor a klubot tulajdonló gazdasági társaság döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul. A gazdasági-társasági döntéseket megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik.

E miatt szinte feltárhatatlan a szurkolók számára is, hogy a diósgyőri foci sport-szakmai vezetése miért került 2018 őszére ilyen állapotba?

A válság tényei: hét esztendő alatt, Diósgyőrben majd 8 ezerről, kevesebb, mint a felére esett az átlag nézőszám. Az NB I. legolcsóbb játékoskerete lett 2018-ra a miénk, úgy, hogy közben hét esztendő alatt, 12 edző fordult meg a diósgyőri kispadon…

A közfelháborodást előidéző „teljesítmény” okait kutatva, felelős vezetőként, olyan település polgármestereként, ahol esztendők óta jelentős közpénzeket áldozunk a labdarúgásra, még a legutóbbi időkben is kezdeményeztem tárgyalásokat a klub főtulajdonosával.

Még csak válaszra sem méltattak.

Mindezek után, az átláthatóság, a közösségi érdekek védelme érdekében, a valódi klub tulajdonosokhoz, a diósgyőri szurkolókhoz fordulunk javaslatainkkal. Javaslataink lényege, hogy a szurkolókat képviselő egyesületet, Bundesliga mintára, tulajdonosi jogokkal kívánjuk felruházni. Ennek értelmében, a DVTK-ban meglévő városi tulajdonrészből, első lépésben, 2%-nyi tulajdonrészt ingyenesen felajánlunk a diósgyőri szurkolóknak, illetve képviseletüknek. Egyidejűleg felkérjük a futball klub másik, többségi tulajdonosát, hogy a szurkolói képviselet számára, tulajdonrészüknek 2%-át, ugyancsak ingyenesen, adják át!

Meggyőződésünk, hogy javaslatainknak ez az első köre, a magyar labdarúgás további felemelkedésében is úttörő szerepet játszhat, egyben a diósgyőri szurkolótábor történelmi léptékű elismerését is kifejezi.

Kriza Ákos polgármester

 – Forrás: Minap.hu – 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment