Miért is zsákutca Fernando?

A magyar labdarúgás egyik legjellemzőbb aspektusa az úgynevezett “edzőkeringő”. A korábbi, mérsékelt sikereket elérő játékos tisztességes polgári szakma híján kénytelen kapcsolati tőkéjét latba vetve elhelyezkedni valamelyik klub vezetőségében, utánpótlásában, rosszabb esetben kispadján.

 – Forrás: 1910.hu / Imre Róbert –

Mi végre kikerültünk ebből az ördögi körből, amikor is (előbb Bódog Tamás, majd) a korábbi Real Madrid játékos, Fernando Fernandez érkezett Diósgyőrbe. Már egykori miskolci labdarúgóként is az lehetett az érzésünk vele kapcsolatban, hogy túlképzett az itteni közeghez, több alkalommal is úgy tűnhetett, lassítja a játékot, mert a társak labda nélküli mozgása hiányában általában nem tudott kinek passzolni…
Sokan kritizálták is emiatt, de az igazság az volt, hogy írástudó keveredett az analfabéták közé.

Most azonban edzőként, az első profi csapatánál kellene bizonyítania, ráadásul egy sikerekre kiéhezett, mindeközben a sikertelenségben megcsömörlött közösség tagjaként. Pár hét híján hat hónapja már, hogy vezetőedzőként leülhetett a diósgyőri kispadra, ez idő alatt pedig – nem vicc – három bajnoki győzelmet sikerült összehozni (ráadásul a Paks elleni siker alkalmával kapuralövésünk sem volt, a Videoton pedig a tartalékokkal érkezett Miskolcra).

Fernando tehát megbukott Diósgyőrben. Kilátástalan helyzetünk számos okra vezethető vissza, az edző felelősségére pedig négy alternatíva vázolható fel.

 • Még tanulja a szakmát
  Az első lehetőség, hogy kezdő edzőként még nem alakult ki a saját stílusa, nem tudja, hogyan kell edzőként hatékonyan “meccselni”, mit és hogyan kell átadnia a játékosoknak, hogy azok eséllyel lépjenek pályára az aktuális mérkőzéseken. Sajnálatos módon ebben az esetben mi lettünk a kísérleti nyulak…
 • Nem jó szakember
  Számtalan alkalommal láthattunk már rá példát, hogy egy korábbi jó játékosból csapnivaló edző lesz (elég, ha csak a valaha volt egyik legjobb labdarúgóra, Diego Maradonára gondolunk). Közel fél év egy közepes képességű trénernek is elég kellene, hogy legyen ahhoz, hogy láthassuk csapatán a keze nyomát, Fernando gárdája azonban semmilyen tudatos támadásépítésre nem képes, védekezésben pedig az egyéni hibákat nem tudja kiküszöbölni. A ház már félig lángokban áll, nem gondolom, hogy hispán vezetőedzőnk el fogja tudni oltani a tüzet.
 • Nincs meg a kémia a csapat és az edző között
  Elek Ákos éppen a korábbi szövetségi kapitány, Georges Leekens kapcsán beszélt erről, majd Marco Rossi – hellyel közzel – ugyanazzal a játékoskerettel bebizonyította, ez egy létező jelenség a labdarúgásban. Nem látunk a színfalak mögé, de mivel egy jóval magasabb futballkultúrából érkezett, elképzelhető, hogy Fernandonak vannak konstruktív ötletei, egy nyerő koncepciója, viszont a játékosok nem fogékonyak rá, vagy éppen az eltérő kultúrák (vagy fizikális, mentális, taktikai hiányosságok) miatt nem képesek megvalósítani a stáb elképzeléseit.
 • Hiányoznak belőle a vezetéshez szükséges kvalitások
  Erős kezű, karizmatikus vezető nélkül semmilyen közösség sem képes számottevő sikereket elérni. Spanyol edzőnkkel kapcsolatban többször lehetett hallani, hogy mindenkivel úriemberként viselkedik, nem panaszkodik, nem “veri az asztalt”, ha nem teljesítik a neki tett ígéreteket. Ez a világ (sőt, Magyarország) számos pontján pozitívum lenne, azonban nálunk nem az. Hogy miért is nem, azt mondja el helyettem Urbán Flórián:
  ” Az, hogy egy top edzőt idehozunk, és elkezd okoskodni, és elkezdi a magyar játékosoknak, hogy légy szíves, fáradj arrébb, és légy szíves, tolódj egy kicsit, erre nincs idő. A magyar játékosnál nincs légy szíves. Takarodjál oda, mert levágom a fejed. Így kell beszélni velük, legalábbis így gondolom.” 
  Lehet Urbánt szeretni vagy sem, ezzel a gondolattal kár lenne vitatkozni.

Leisztinger Tamás az elmúlt napokban világossá tette, hogy érjen el bármilyen eredményeket is Fernando, nem menesztik, hagyják dolgozni, hacsak “nem robban fel alatta a kispad”. Tény, az elképzelés nem ördögtől való ötlet, sőt, hosszú távon az egyetlen megoldás, amivel sikeres lehet egy klub, ha egy hozzáértő szakembert hagynak dolgozni. De vajon Fernando a megfelelő ember ?

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment