Benczés Miklós őszintén a DVTK helyzetéről

Benczés Miklós felajánlotta a DVTK szurkolóinak, hogy páran meglátogathatják őt az akadémián abból a célból, hogy válaszokat kapjanak olyan kérdésekre, amelyek feszítik a rajongókat, amiket nem értenek, vagy amibe nem látnak bele.

Az amigeleken.hu beszámolója a találkozóról:

(A válaszok a beszélgetés alapján történő következtetések levonása után íródtak a szurkoló gondolatait tükrözve.)

Ki most jelenleg a szakmáért felelős a klubnál ?

– Nincs ilyen személy.

Kikből áll az a szakmai tanácsadó testület, akik tanácsot adtak Sántha Gergelynek (akár Bódog eltávolítását illetően)?

– Nagy valószínűség szerint nincs ilyen testület. Azzal viszont tisztában lehetünk, hogy kinek a véleményét kérheti ki az ügyvezető egy ilyen döntés előtt. Nyilván a többi vezetőét.

Miklósban nincs annyi jó érzés, hogy esetleg közbe szóljon egy-egy ilyen helyzetben?

– Miklósban nagyon sok jó érzés van. De van egy véleménye a legjobb szándéka szerint, ami nem is feltétlenül egyezik a tiéddel. (bár lehet)

Mi lesz a szakmai stratégiai vonal az utánpótlás csapatoknál? Megy a kukába a gegenpressing?

– Válasszuk külön. 1. A vezetőedző leváltása semmilyen mértékben nem befolyásolja az utánpótlásképzést. 2. Igen, megy.

Lekerülnek a táblák az akadémiáról a gegenpressign filozófiával kapcsolatban?

– Ez technikai kérdés. Én inkább úgy gondolnám, hogy kerülnek fel újak is.

Van-e utánpótlás, illetve játékosmegfigyelője (főállásban) a klubnak? 

– Igen, van. Mindkettő.

Jelenleg hány játékost figyelnek meg? Itthon és külföldön egyaránt néznek játékost? Mennyi ideig tart egy megfigyelt játékos feltérképezése, mennyi ideig van célkeresztben?

– Ez bonyolult kapcsolatrendszereken keresztül zajlik. nem úgy kell elképzelni, mint a FM 2018-ban van. Nincs kapacitás a folyamatos figyelésre. A DVTK ahhoz kis klub.

Hány játékos – nem kell név szerint – esélyes a nagycsapatban lévő bemutatkozásra? Ez korhoz van e kötve vagy akár 16-17évesen is pályára léphet valaki, ha a tehetsége erre predesztinálja?

– Ezt szó szerint meg tudom mondani. Annyian lesznek NB1-es játékosok, ahányat az edző beállít. 16 évesen, hogyne. A jelenlegi keretben is van, aki annyi idősen mutatkozott be.

Mi a stratégia a fiatal játékosok felépítésére jelenleg, így hogy minden UP csapat az első osztályban fog játszani? DVTK tartalék, U19, kölcsönjáték (Kazincbarcika?), mik a ‘tervezett’ lépcsőfokok?

– A tervezett az, hogy DVTK remélhetőleg NB1, Kazincbarcika NB2, DVTK tartalék, Salgótarján és Eger jövőre NB3, vagy megye 1. A koncepció fontos eleme, hogy minél többen játszanak „fentebb” a korosztályuknál. Illetve fenti csapatok között átjárhatóság legyen.

Lát-e arra irányuló szándékot, hogy valaki megvenné a klubot a jelenlegi tulajdonostól?

– Nem.

A jelenlegi teljesítmény, az esetleges kiesés mennyire befolyásolja a klub értékét?

– A klub valódi értéke nem az első csapat véleményem szerint.

Egy ilyen eseményen egy borsodi által támogatott klubnál hogyan fogyhat el a sör a 70.percben?

– Kevesebbet kéne inni. 🙂 Hát gondolom, 0 tapasztalata volt az üzemeltetőnek, ennyi lehet a titok.

Én azt kérdezném, mi a konkrét koncepció, ha tényleg kiesünk, és NB2 van?

– Szerintem nincs jelenleg ilyen koncepció. Semmilyen szinten.

Az utánpótlásképzés marad-e a Bódog által felvázolt koncepció útján? Vagy újraigazítják az első csapat aktuális edzőjéhez?

– Sosem volt az első csapathoz igazítva. Ez egy félreértés.

Van-e bármilyen scout, megfigyelői rendszerünk a Borsod, Heves, Nógrád megyei csapatoknál? Gondolok itt arra, hogy pl. Ózdon, jó, ha szökőévente egyszer látnak DVTK képviselőt – helyi elmondás – alapján.

– Röviden: Regionális központok vannak. Oda válogatják ki a körzetekből a legtehetségesebb gyerekeket. A megfigyelők a központokat látogatják.

Megyénkben köztudottan nagy a mélyszegénység. A szülök többsége képtelen bármekkora összeget is áldozni gyerekeikre Akadémia képzésre. Pedig többségük tehetséges, de megragadnak megyei I és II. osztályokban, esélyük sincs tovább lépni. Ezen gyerekeket, fiatalokat figyelitek-e, mit akartok velük kezdeni – már ha akartok egyáltalán.

– Szociális rászorultsági alapon kaphatnak támogatást a gyerekek. Az igazán tehetséges gyerek hatalmas érték. Anyagi okok miatt nem fog elkallódni egy tehetség sem. Persze, ehhez el kell jutni valamelyik U „elitképzésig”. Magyarul: tényleg legyen tehetséges.

Salgótarján, Eger és Rimaszombat az alközpontok. Mekkora pénzösszeget fektettetek be, illetve vesztettek el azzal hogy a Tarján gyakorlatilag megszűnt létezni? Gondolom azzal Ti is tisztában vagytok, hogy egy megye III. osztályú klub minden csak nem vonzó a helyi fiataloknak.

– Ami megszűnt az az STC. A partnerklub az SBTC. Jelenleg a 3. helyen áll a Nógrád megye 1-ben.

Azzal, hogy áttértetek a bódogi módszerekre az UP-nál, most kidobtok mindent az ablakon? Vagy hogyan egyeztethető majd össze, hogy német modern módszer alapján edzitek a gyerekeket, amíg a felnőtt csapat, valami teljesen mást játszik?

– Igen ez a leggyakoribb kérdés. Tehát a fent említett kommunikációs probléma ugyebár tökéletesen megmutatkozik. Sosem voltak bódogi módszerek az UP csapatoknál. Az UP képzés teljesen független attól, hogy ki az edző a nagycsapatnál és milyen filozófiát képvisel. Egyelőre legalábbis ez a helyzet.

Mint mondtam, nincs bomba. Emberek vannak, akik elkövettek hibákat. De dolgoznak tovább és legközelebb ezeket a hibákat már nem követik el. Én azt mondom, hagyjuk őket dolgozni. A hosszútávon gondolkodás ezt is jelenti. Nem történt tragédia. Jövőre jó hangulatú rangadókat játszunk nagy múltú csapatokkal (Eto, Szpari, Csaba, Zete, Pécs, Kaposvár), mialatt eggyel fentebb a földesurak játékszerei kongó stadionok előtt elosztják egymás között a ….. semmit.

Szóval értem én, hogy pokol, de jobb lesz a társaság!

– fotó: minap.hu –

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment