Ömlik a magyar megyékbe az EU-pénz

Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégeinek és önkormányzatainak fizették ki eddig a 2014-2020-as uniós ciklusban a legtöbb EU-támogatást (430 milliárd forintot) – emeli ki a hivatalos kormányzati pályázati adatbázis (FAIR) alapján Világgazdaság összesítése.

A képzeletbeli dobogó második fokán közel 385 milliárd forinttal Hajdú-Bihar megye áll, míg a harmadikon Somogy 318 milliárddal. A legkevesebb forrás eddig Tolna megyébe áramlott (62 milliárd forint).

A lap a statisztikai régiók szintjén is megnézte, hogy hova mennyi forrás áramlott eddig a mostani uniós ciklusban (a fejlesztés helyszíne alapján) és az alábbi rangsor adódott:

  • Közép-Magyarország: 1269 milliárd forint, amelyből Budapestre 1130 milliárd áramlott, döntően országos kihatású nagy infrastruktúra-fejlesztések nyomán (közúti, vasúti, egészségügyi, vagy oktatási projektekre).
  • Észak-Alföld: 767 milliárd forint
  • Észak-Magyarország: 750 milliárd forint
  • Dél-Alföld: 615 milliárd forint
  • Dél-Dunántúl: 554 milliárd forint
  • Közép-Dunántúl: 492 milliárd forint
  • Nyugat-Dunántúl: 397,5 milliárd forint.

Fontos, hogy bár a 2014-2020-as ciklusban eleve cél volt a vidéki Magyarország felzárkóztatása (különálló regionális Operatív Programok nélkül), de azt már az egyes térségek cégei és önkormányzatai által képviselt pályázati érdeklődés és kidolgozott projektek döntik el, hogy végül mely térségből mennyi támogatási igény futott be a hatóságokhoz és abból mennyit hagytak eddig jóvá, illetve mennyit fizettek ki eddig.

Amint minapi összesítésünkben rámutattunk: a 7 éves ciklusra járó teljes források mintegy 98%-át osztották már el a nyertes projektekre, és a forrástömeg közel 60%-át már ki is utalták a nyerteseknek. Utóbbi 5557 milliárd forintot jelent, de a fenti területi bontásból, amelyet a lap közölt, csak 4844 milliárd forint jön össze.

Portfolio.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment