Nem épült meg a pontonhíd, kerülhetnek az iskolások is

A kesznyéteni hidat annak műszaki állapota miatt lezárták – írták portálunknak jobbikos politikusok.. Hozzátették: a közlekedést biztosítani hivatott, számtalanszor beígért pontonhidat nem építették meg, a műszakilag leterhelt girincsi komp pedig azon túl, hogy fizetős, nem tudja, megfelelően kiszolgálni a megnövekedett forgalmat. “Emiatt sokan csak 60-70 kilométeres kerülővel tudnak eljutni a munkahelyükre, szeptembertől pedig az iskolába” – hívják fel a figyelmet a problémára.

A Borsod Online néhány nappal ezelőtt számolt be arról: a kesznyéteni Sajó-hidat 1963-ban építették, azaz több mint fél évszázadot szolgált már. Látszik is az állapotán… „Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy mindenki meggyőződjön róla, mennyire megérett a híd a felújításra. Elég végighaladni vagy végigsétálni rajta. Hosszú évek óta készülünk arra, hogy felújítsuk. Most végre sikerül…” – nyilatkozta Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere.

A lezárás alatt Kesznyéten felől a 35-ös főutat a Bőcs–Sajólád–Muhi útvonalon lehet elérni.” Pécsi Norbert Sándor.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Kesznyéten Község Önkormányzata által alakított konzorcium 279 millió 400 ezer forintot nyert el a Sajó-híd felújítására. Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője a részletekről a következőket mondta: „A munkálatok során az acél-vasbeton teherhordó szerkezet korrózióvédelme és bevonatolása, a hídszigetelés, a dilatációképzés, a betonszegély és az aszfaltburkolat cseréje, a korlátok cseréje történik meg, és a kivitelezők mederrendezést végeznek a híd környezetében.”

Az örömben az üröm, hogy a híd kis szélessége miatt annak teljes lezárása szükséges a felújítás idejére. A felújítás első két hetében azokat az előkészítő munkákat végezték el, amelyeket még a híd forgalmának korlátozása nélkül el lehetett végezni. Augusztus 1-jétől, azaz mától viszont teljes egészében lezárják a hidat és ez az állapot – előreláthatóan – november 15-éig fog tartani. Ez idő alatt Kesznyéten csak Girincs felől a 3607-es, és Tiszalúc irányából, a 3613-as jelű mellék­utakon lesz megközelíthető. Pécsi Norbert Sándor érdeklődésünkre ezzel kapcsolatosan a következőképpen fogalmazott: A lezárás ideje alatt Kesznyéten felől a 35-ös fő­utat a Bőcs–Sajó­lád–Muhi útvonalon keresztül lehet majd elérni országos közúton. Személyautók számára alternatíva lehet a Girincs és Sajószöged, vagy a Köröm és Muhi települések közötti kompok valamelyikének igénybevétele…”

A hídlezárás miatt kerülőre kényszerülnek az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. által üzemeltetett, jórészt a Kesznyétenben és környékén élőket a tiszaújvárosi cégekhez munkába és onnan hazaszállító helyközi autóbuszjáratok is. Ujj Zsuzsanna, a társaság PR-vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az eredetileg a hídon át közlekedő menetrend szerinti autóbuszjáratok kerülőúton, Kesznyéten–Kiscsécs–Girincs–Köröm–Sajóhídvég–Berzék–Bőcs–Sajólád–Tiszaújváros viszonylatban fognak közlekedni. „A lezárás időtartamára a térség közlekedésének átszervezése vált szükségessé és egy ideiglenes menetrendet adtunk ki, amely elérhető a társaság internetes honlapján (www.emkk.hu).

A kerülőút okozta többletköltséget nem hárítjuk át az utazóközönségre, utasaink a lezárás ideje alatt is a jelenlegi díjszabás szerint vehetik igénybe járatainkat” – fogalmazott Ujj Zsuzsanna.

Július elején úgy egyeztek meg az illetékesek, hogy a kesznyéteni híd lezárása miatti közlekedési káosz enyhítésére a girincsi komp infrastruktúrájának felhasználásával egy katonai pontonhidat építenek fel a Sajón. Ezzel lerövidítenék a kerülőutat, mert már Sajószögeden el lehetne érni a 35-ös utat. Arról egyelőre nincs hír, hogy a pontonhíd mikor készül el, de az autósok izgatottan várják az elkészültét, hiszen valóban megkönnyítené az átkelést a folyón. Természetesen a pontonhíd igazán a személyautók számára jelent megoldást, de használhatják nagyobb tömegű teherautók és buszok is. Ujj Zsuzsanna, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. PR-vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „a pontonhíd – a hídra vezető utak burkolatának állapota és szélessége miatt – a kétirányú menetrend szerinti autóbuszos közlekedésre alkalmatlan…”

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment