MSZP: Ami a kesznyéteni híddal történik, az egyszerűen a környék átverése

A Fidesz újra átverte Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, nem először tette ezt – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Varga László, MSZP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóját a kesznyéteni hídnál.

A híd felújításával kapcsolatban már több ellenzéki politikus is felszólalt. Nem véletlenül, hiszen a rekonstrukció idejére megígért pontonhídat nem építik meg.

Úgy tudjuk akár 70 millió forintra is szükség lenne ahhoz, hogy felépülhessen Girincsen a tervezett katonai pontonhíd, amelyet azért találtak ki, hogy a teljes felújítása miatt mostantól egészen ­novemberig lezárt kesznyéteni ­Sajó-hidat átmenetileg pótolja.

A kesznyéteni híd lezárása miatt ugyanis jókora kerülőre kényszerülnek azok, akik autóval, vagy menetrend szerinti autóbusszal szeretnének eljutni például tiszaújvárosi munkahelyükre, vagy onnan haza. Ez naponta akár több­órás plusz időt is jelenthet. Ennek enyhítésére találták ki a pontonhidat, de – mint kiderült – azt nem tudnák használni az autóbuszok. Ráadásul az építéshez és működtetéshez szükséges pénzösszeg is hiányzik.

A szocialista politikusok sajtótájékoztatóját a videóban tekinthetik meg.

 

A Borsod Online arról számol be:

„Tiszaújvárosban dolgozom, naponta plusz egy-másfél óra, hogy eljussak a munkahelyemre, aztán meg onnan haza” – mondta Kovács Béla.

– És mindez azért van, mert múlt héten teljesen lezárták a kesznyéteni hidat, így ott megszűnt az átkelési lehetőség a Sajón. Jó nagyot kell kerülni. Jó esetben a girincsi, vagy a körömi kompon át tudok jutni a túloldalra és onnan vissza, de az azért költségekkel jár, és hosszú hónapokon át nem engedhetem meg magamnak ezt a plusz kiadást. Mi, autósok még csak megoldjuk valahogy, de gondoljon csak bele, mennyivel kell hamarabb elindulnia annak, aki buszjárattal akar eljutni a munkahelyére.

A kérdésre sejtettük a választ, hamarabb, mint ahogy lezárták volna a hidat…

Szabóné személyében találtunk olyat, aki buszjárattal közelíti meg munkahelyét.

„A közlekedési vállalat kibocsátott egy menetrendet az új helyzetre, de azon ők sem tudnak változtatni, hogy – szerintem – úgy 50 kilométerrel hosszabb így az út és így a menetidő is. A buszok nem tudnak átkelni a kompon, így nagyot kell kerülni. Igaz, a hosszabb út – még szerencse – nem kerül többe nekünk. De hajnalok hajnalán fel kell kelnem, hogy ne késsek el a munkából. Aztán hazafelé is ugyanez a helyzet, egy órával később érek haza. Szó volt arról, hogy épül egy pontonhíd, olvastam az újságban, hogy tárgyaltak is róla, meg Girincsre tervezik, de azóta se híre, se hamva…”

A sokat emlegetett pontonhíd ügyében valóban több körben folytak tárgyalások. A honvédségi hídász szakemberek többször is megvizsgálták a lehetséges helyeket. Előbb azt nézték meg, hogy a lezárt kesznyéteni híd közelében van-e olyan hely, ahol megépíthető lenne a pontonhíd. Miután válasz nem volt, Girincsen néztek körül és megállapították, hogy a Sajószöged felé átkelést biztosító komp infrastruktúrája és az oda vezető utak megfelelőek lennének az ideiglenes híd megépítésére. Persze közben kiderült, hogy a pontonhíd csak az autósok problémáját oldaná meg, a menetrend szerinti autóbuszjáratoknak nem jó. Ujj Zsuzsanna, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. PR-vezetője a következőket mondta: „A Girincsnél megépülő pontonhíd – a hídra vezető utak burkolatának állapota és szélessége miatt – a kétirányú menetrend szerinti autóbuszos közlekedésre alkalmatlan…” A menetrend szerinti autóbuszjáratok tehát kerülőúton, Kesznyéten–Kiscsécs–Girincs–Köröm–Sajóhídvég–Berzék–Bőcs–Sajólád–Tiszaújváros viszonylatban tudnak közlekedni.

Telt-múlt az idő és a kesznyéteni híd lezárása után egy héttel sem volt hírünk arról, hogy lesz, vagy nem lesz Girincsen pontonhíd. A válasz egyre inkább a nem lesz felé hajlik. Fontos tényező, amit az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. illetékesétől hallottunk, azaz autóbuszaik nem tudják használni a pontonhidat. Az autósok pedig – igaz pénzért –hatékonyan át tudnak kelni a másik oldalra a girincsi, vagy a körömi kompnál, amelyeket a települések önkormányzatai működtetnek, akiktől nem elvárható, hogy ők vállalják át a költségeket.

Úgy tudjuk azonban, hogy van még az előbbinél is súlyosabb érv: információink szerint akár 70 millió forintba is belekerülne a pontonhíd megépítése és működtetése. Olyan illetékest pedig nem találni, aki ezt az összeget előteremtené, vagy finanszírozását vállalná. Úgy tűnik tehát, hogy a girincsi pontonhíd csak vágyálom marad.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment