Milliárdokat zsebelt be a BAZ megyei kórház a NEAK-tól, aligha törvényesen


Egyre cifrább és egyre botrányosabb részletek derülnek ki a Borsod Megyei Központi Kórház onkológiai osztályáról, ahol törvénytelenül kezelik a rákbetegeket miután a kórház elfelejtette fizetni a központot létrehozó magáncéget. A gépeket és az épületet egy miskolci a végrehajtó Sztari Ferenc lefoglalta , de úgy tűnik valamilyen rejtélyes alku révén a kórház ezeket a milliárdos berendezéseket mégis használhatja, igaz se bérleti díjat, se használati díjat nem fizet se a végrehajtónak se másnak. Ez pedig nem úgy tűnik, hogy törvényes.   

A BAZ megyei kórház, amely mintegy 1,1 millió beteg ellátásért felel törvénytelenül kezeli tavaly április óta a rákbetegeket. A kórház ugyanis olyan gépeket használ és olyan épületben kezeli a rászorulókat, aho nem lehet, mert nincs ÁNTSZ engedélyük erre. Az onkológiai központot ugyanis a Medcenter üzemeltette a saját gépeivel, amiért a kórház havonta 50 milliót kellett volna, hogy fizessen. Cserébe az állam havonta 250 milliót adott a BAZ megyei kórháznak . Csakhogy a kórház feltehetőleg szándékosan nem fizetett. A Medcenter türelmesen várt de végül a kórház szerződés szegése miatt felmondták a megállapodást. Így a kórház a gépeket nem hazsnálhatja és az onkológiai központot sem, de mégis használják és majd egy éve egy árva garast nem fizettek a cégnek, holott a kórház havi 250 milliót beszedett az államtól és szedi a mai napig, s úgy tűnik jogtalanul, hisz a kezeléseket nem végezheti, a céget nem fizette ki és nem fizeti, s, ha úgy vesszük a miskolci kórház így közel 2,5 milliárdot zsebelt be fura és jogilag mindenképpen megkérdezhető módon.

Ráadásul úgy hírlik, a kórház minden egyes rákbeteg kezelése után megkapja a „fejpénzt” a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, havonta mintegy negyedmilliárd forintot. Így mindezek tekintetében érthetetlen, hogy a havi szerződésüknek megfelelően miért nem fizettek 50 milliót az onkológiai központ tulajdonosának a Medcenternek ?

A helyzet a következő:
–        a kórháznak  jogilag sem sugárkészülékeket befogadó bunkere, sem sugárkészüléke egy
kivételével nincs.
–        az egyetlen kórházi tulajdonban lévő készülék 20 éves, elavult, csak ún. másodlagos
sugárzásra használható, mely azt jelenti, hogy olyanokat lehet rajta kezelni, akiket  már egy
korszerűbb készülékkel kezeltek, azaz már ismert a célzás helye.
–        a kórház jogszerűtlenül, engedély nélkül használja az eszközöket és a befogadó bunkert.
–        a jogszerűtlenség kettős:
1.      nem a saját tulajdonát használja
2.      mivel nincs saját tulajdonú készüléke nincs is tisztiorvosi engedélye  a
sugárkezelésre. Engedélye eddig úgy volt, hogy a közreműködője által leszállított készülék révén  a közreműködő szakembereivel végezte el a kezeléseket, azaz alvállalkozója volt. Mivel ez a kapcsolat megszűnt az alvállalkozó az eszközöket használni nem engedte, ezért a kórháznak engedélye sugárkezelésre legálisan nincs. Az OTH az engedélyt bevallásos alapon szokta kiadni. Azaz nem kér be  dokumentumokat, csak
nyilatkoztatja a kórházat, hogy rendelkezik-e a szükséges eszközökkel. Esetleg így lehet formálisan engedélye, valójában  az OTH nem bizonyosodott meg arról, hogy a kórháznak vannak eszközei a kezeléshez.
–        engedély nélkül történő gyógykezelés ismereteim szerint kuruzslásnak minősül.
–        a  kórház sugárközpontjában évente 10 ezren kapnak  sugárkezelést. Ha levonjuk a kórház tulajdonában lévő készülék teljesítményét, akkor az látszik, hogy kb. 6-8 ezer ember kezelése engedély nélkül, saját tulajdonú készülék nélkül történt meg 2018 áprilisa óta. 
Tehát 6-8 ezer ember kezeléséről lehet tudni, hogy nem szabályos és nem lehet tudni, hogy milyen károkat okozott az adott szervezetekben, volt-e gyógyító hatása egyáltalán a sugárnak, hiszen  rendszeres szervizelés, kalibrálás nem történt.

Forrás: estiujsag.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment