Vízpartszemle: hova menjünk hűsölni a hétvégén BAZ-megyében?

Hamarosan itt a hétvége, és az időjárás előrejelzés szerint érdemes lesz a szombat, vasárnapot víz mellett tölteni. Bár a nyári kánikula még várat magára, de azért közel 30 fokot is mutathatnak a hőmérők. Éppen ezért megnéztük, milyen lehetőségük van azoknak, akik megyénk vízpartjain szeretnének hűsölni.

 

Arlói-tó

A Suvadás liget és az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod Abaúj Zemplén megye egyik legszebb tája – írja egy útikalauz. Aki szeret kirándulni és közben a környező tájat csodálni, azok sem csalódnak az Arló-i tóban, illetve aki még sosem járt az Aggteleki cseppkőbarlangban, az akár útba is ejtheti, hiszen a közelben található. Az Arlói-tó apró hegyi tó, a város zajától védett zöld tájban. Az idilli környezet neve egy geológiai kifejezésből ered, a suvadás ugyanis egyszerűen földcsuszamlást jelent, az Arlói-tó pedig épp egy ilyen földcsuszamlás révén keletkezett. Ez adja a hely különlegességét is, ugyanis egész Európában összesen két ilyen tó van: az arlói, meg az erdélyi Gyilkos-tó.

 

Muhi-tó

 

Vadnai-tó

A Vadna Üdülőpark a Miskolcról Ózdra vezető 26.-os főútvonal mentén Vadna község határában, a szlovák határtól 15 km-re fekszik. A tó a szomszédos Sajó folyó vizéből a kavicsteraszon át töltődött fel, és mára már kiváló minőségű tiszta felszíni vízként jellemezhető.

 

Nyéki-tó

Megyénk egyik legismertebb tava, a megyeszékhelytől alig 20 kilométerre található. A területet Gólem-tóként is említik. Elsősorban nyaralóövezet, népszerű a miskolciak körében. A tó a megye legrégebbi kavicsbánya tavai közé tartozik, vízminősége kiváló, még a nyári hónapokban sincs algavirágzás vagy oxigénhiány. A tó – mint a legtöbb kavicsbánya tó – igen mély, átlagmélysége 10 méter.

 

Mályi-tó

Mályi község határában található bányászatból kivont kavicsbánya tó környéke a miskolciak kedvelt üdülőhelye. A partvonal 80 százalékban üdülőövezet. A bányató mélysége helyenként eléri a 10-15 métert is, de átlagos vízmélysége körülbelül 6 méter. Rendszeresen rendeznek itt búvár-úszóversenyeket. A Mályi-tó jó szélviszonyai miatt kedvelt helye a vitorlázóknak és a szörfözőknek is. Az üdülőtelepen étterem, szálláslehetőség, diszkó, sporteszköz- és vízibicikli-kölcsönző található.

Ezeken kívül a Hejőkeresztúr-tó is sokak által kedvelt, de a nyári időszakban többen választják a Tisza-tavat vagy a Tisza folyót. Utóbbin Tokajjal szemben, Rakamazon vagy Tiszalökön is található kiépített szabadstrand.

 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet által végzett természetes fürdővizek minőségi besorolása:

  • Arlói-tó (Arló, Suvadás Liget, kempingstrand) kiváló
  • Muhi-tó (Muhi, RealXtreme Víziparadicsom) kiváló
  • Vadnai-tó (Vadna, Vadna-Park Strand) kiváló
  • Mályi-tó (Mályi, strand) kiváló
  • Hejő-tó (Hejőkeresztúr, Vice Beach Vízisport Centrum) kiváló
  • István-tó (Nyékládháza, tsz-tó strand) kiváló
  • Tisza (Rakamaz, Tisza-parti szabadstrand) kiváló
  • Tisza (Tiszalök, Tisza-parti szabadstrand) jó
  • Tisza-tó (Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszanána, szabadstrand) kiváló
  • Holt-Tisza (Tiszadob, Vásárhely úti strand) tűrhető

 

Megyénk strandjai

Akik azonban nem kedvelik a természetes vizeket, azok ma már több strand közül is választhatnak megyénkben. Miskolcon a Selyemréti Strandfürdő, a Miskolctapolcai Strand és a Barlangfürdő várja a vendégeket. Bogácson is van termálfürdő, valamint a mezőkövesdi Zyóry Gyógy- és Strandfürdő is kellemes kikapcsolódást ígér. De Tiszaújvárosban, Kazincbarcikán is ellátogathatunk a helyi strandokra.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment