Észak-Magyarország is a három magyar leggyorsabban elnéptelenedő európai régiók között

Három magyarországi terület is van a tizenöt leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között. A G7 vette észre, hogy az Eurostat nemrég frissített adatbázisa szerint

a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között.

Miközben ezek – a szintén az Eurostat adatai alapján – a közösség legszegényebb területei közé tartozó régiók ürülnek ki, a nyugati nagyvárosok a beáramlásnak köszönhetően egyre csak nőnek.

Nem csupán Magyarországon, hanem Kelet-Európa nagyobb részében ijesztő a helyzet, Románia és Bulgária egyes területei még dinamikusabban néptelenednek el. Elképesztő adat, hogy Severozapaden nevű bolgár régióban 2018 elején hetedével laknak kevesebben, mint 2009-ben. Ám ha tagállami szinten nézik az adatokat, akkor a balti államok vezetnek: Lettországban és Litvániában több mint 10 százalékkal élnek kevesebben, mint tíz éve. (Ezek olyan kis országok, hogy csak egyetlen régióból állnak.)

Beszédes, hogy e rémisztő folyamatokkal szemben a nagyobb nyugati városokban megugrott a népesség. A listát Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, Brüsszel és Bécs is bekerült.

24.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment