Egy borsodi polgármester elzavarta külföldi vállalkozó munkásait az építkezésről, mert nem a fia kapta a megbízást

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt egy borsodi polgármester ellen vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt – írja a 444.hu.

 – Czinkóczi Sándor – 

Egy külföldi beruházó 2016-ban azzal kereste meg az egyik borsodi község polgármesterét, hogy borászati üzemet akar létrehozni a településen. A polgármester jelezte, hogy semmi gond, csak azt kérte, hogy a kivitelezéssel a nevelt fia által vezetett céget bízzák meg.

De a beruházó végül egy másik céget bízott meg, ami 2016 augusztusában megkezdte a munkálatokat, de a polgármester a szükséges engedélyek megléte ellenére a helyszínen személyesen állította le a munkákat, az ott dolgozó munkásokat elzavarta, majd telefonon azt hazudta a helyi rendőrfőnöknek, hogy a helyszínen dolgozó munkások őt megtámadták.

Azután a polgármesteri hivatalban megjelenő beruházóval közölte, hogy a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni.

Utalt arra is, hogy a tervezett beruházás nem fog megvalósulni, ha a megbízott kivitelezőt nem cserélik le.

A minősített vesztegetés bűntettén túl, hivatali visszaélés bűntettével és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésével is vádolják a polgármestert. A halmazati szabályok miatt akár 12 évet is kaphat.

A 2018. július 01. napjától hatályos büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a nyomozás során tagadásban lévő vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, a bíróság halmazati büntetésül ítélje 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 1 millió forint pénzbüntetésre.

Ügyészség –

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment