A szárazság miatt drágább lesz a fenyőfa

Most fizetjük meg az árát a csapadékszegény nyárnak: a hazai lucfenyőkből kevesebb termett, mint tavaly, de az Észak-Európából beérkező normand fenyő is drágul a szárazság miatt. Németországban és Ausztriában egyenesen fenyőfa-katasztrófáról beszélnek, ami a magyar termelőknek nem jön rosszul: 1 millió fát visznek külföldre minden évben.

A kisebb kínálat miatt az árak nőnek, elsősorban a közkedvelt, illatos lucfenyőknél. A normand fenyőknél jövőre lesz érezhető a drágulás, mert a szárazság miatt megviselt csemeték addigra lesznek kivághatóak.

Simon László berzencei termelő szerint 20, de akár 30 százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen.

A luc métere a tavalyi 2-3 ezer forint után idén akár 3500 forint is lehet, így egy átlagos másfél-két méteres fáért akár 5-7 ezer forintot is fizethetünk.

Az online rendelhető fák ára is emelkedett, a normand fenyő esetében a nagyobbak 3-5000 forinttal kerülnek többe idén. A műfenyők kínálata a tavalyihoz hasonló, van olyan, amelyik pár ezer forinttal olcsóbb, mint tavaly, ugyanakkor a prémium kategóriás műfenyők ára drága, akár 25 ezer forintot is elkérhetnek érte.

-Forrás: Borsodihír

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment