A felírt gyógyszerek 60 százaléka elvész Borsodban

Egy kimutatás szerint megyénkben a betegek mintegy 60 százaléka egyáltalán nem váltja ki a háziorvosa által felírt gyógyszert, vagy más gyógyító készítményt – írja a Borsod Online.

Mint mondják, a szívgyógyszereknél ennél egy kicsit jobb az arány, ott 50 százalék körüli az országos átlag. Az okokról érdeklődve T. Mihályné Ilonka néni elmondta: neki bizony közel harminc­ezer forintra rúg a havi gyógyszerkiadása, így van rá eset, hogy a nem elengedhetetlen vitaminokat, fájdalomcsillapítókat egyszerűen nem hozza el a patikából. „De biztonságot ad, hogy ha kell, bármikor kiválthatom” – indokolja, hogy miért íratja fel mégis az orvossal.

Török Lajos gyermek háziorvos szerint könnyen elképzelhető, hogy a felnőtteknél érvényes ez az arány – az egy éve bevezetett monitoring rendszer segítségével már pontosan nyomon tudják követni a felírt receptek sorsát –, sőt olyat is tapasztalt, hogy a patikában segítenek kiválasztani a legszükségesebb gyógyszereket.

A gyerekeknél azonban – mint mondja – csak nagyon kis százalékban tapasztalható ez a tendencia. A fiatalok esetében az orvos által elrendelt és felírt antibiotikumok, egyéb gyógyszerek döntő hányadát kiváltják a gondos szülők.

(ÉM-PGY)

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment