Szabad ég alatt kellett várakozniuk a rákbetegeknek

Megosztás

Méltatlan körülmények között kell várakozniuk a Debreceni Egyetem onkológiai részlegén a betegeknek, hétfőn is hosszú sorok alakultak ki, a szabad ég alatt vártak órákat bejutásra.

Közölte a Népszavával Köteles László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzat egyik képviselője, aki aznap reggel kilenckor állt be a sorba, és akkor már legalább hetvenen voltak előtte. A képviselő azt mondta, ő maga március óta jár ide, és többször szóvá tette az embertelen körülményeket az intézmény vezetésének. Merthogy nem csak most, a hosszú hétvége után voltak ennyien, hanem minden egyes alkalommal, ahányszor csak kezelésre jött – tette hozzá. Elmondása szerint a daganatos betegek, köztük sokan erős fájdalmakkal, leromlott fizikai állapotban állnak olykor két-három órát csak azért, hogy a regisztrációs pulthoz eljussanak.

Köteles László szerint vannak, akik nem is bírják végigállni az épület előtti sort, így kénytelenek hosszabb rövidebb időre ülőhelyet keresni a közelben, addig a fizikailag erősebbek tartják az ő helyüket is. A sorállás után – tette hozzá – megint néhány órát várni kell arra is, hogy leleteiket és őket megnézze az orvos, aki végül a vérvizsgálat eredményétől függően kiírja a kemoterápiát. Ezután újabb egy-két óra, de ezt az infúziót már biztosan ülve kapják – mondta a képviselő, aki szerint mindez az orvosokra is nagy terhet ró, de a betegeknek még nehezebb.

Bár mindenki időpontot kap, valójában csak a napot jelölik ki a betegeknek, az ellátást akkor kapják meg, amikor sorra kerülnek. Ráadásul az ellátóhely regionális centrum, azaz más megyéből is érkeznek ide emberek, ennyi beteg ellátásához pedig túl kicsi az épület

– mondta a képviselő.

Hozzátette:

Aki bejut, annak egy két méter széles, levegőtlen folyóson kell ácsorognia másik száz beteggel. Nincs levegő, nem nyitnak ablakot. A Covid-járvány óta a folyosón lévő székekből is csak minden másodikat szabad használni, így akinek már nem jut hely, az kiszorul az épület előtti térre. A képviselő szerint ez jó időben még csak-csak elmegy, de a tűző nap, az eső, vagy a szél is elviselhetetlen ezeknek az embereknek. A méltatlan körülmények miatt megkerestük még hétfőn a Debreceni Egyetemet, de az intézmény csak kedden reagált. Akkor is csak annyit közölt: a rektor az elmúlt napokban elrendelte a helyzet felmérését a szakrendeléseik betegfelvételi pontjain, és a problémák megoldására megkérte Páll Dénest, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának megbízott elnökét. További részleteket nem közöltek, így azt sem, miért csak most láttak neki neki a problémák megoldásának, és a „felmérésre” milyen határidőt kapott a klinikai központ elnöke.

Megosztás

Related posts