Lemondott a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Megosztás

Augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöki tisztségéről és nyugdíjba vonul Pálffy Ilona. A posztot 2013. május 24-e óta betöltő jogász lemondó nyilatkozatát azon a keddi találkozón ismertette, amelyre a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat hívta meg.

A Nemzeti Választási Iroda távozó elnökének beszámolói alapján módosulhat a választási rendszer. Az elnök országgyűlési beszámolóin alapuló módosítások egyike szerint

Pest megyében változna a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztása úgy, hogy a választókerületek lakosságszámának átlagtól való eltérése ne haladja meg a törvényben rögzített értéket.

Egy másik javaslat szerint felfüggesztenék azon magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztrációját, akik a megelőző időszakban (visszafelé számítva a második országgyűlési választásig) nem küldtek vissza levélszavazási iratot, és más formában sem léptek kapcsolatba a Nemzeti Választási Irodával. Ezek a választópolgárok mindaddig nem kapnának újabb levélcsomagot, amíg nem adnak hírt magukról a választási irodánál.

Az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörök alszavazókörökre lennének bonthatóak, így ugyanazon épületen belül több külön teremben, gyorsabban történne a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda azt is közölte, hogy átdolgoznák választási plakátok szabályozását is, rögzítve az ingyenesen elhelyezhető plakátok számára biztosítandó felületeket. Változna a vissza nem vitt ajánlásgyűjtőívek szankcionálási rendszere is.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztét a testület megalakulása óta töltötte be.

A Nemzeti Választási Iroda új elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre.

hvg.hu

Megosztás

Related posts