Szijjártó nekiment a német nagykövetnek is

Megosztás

Michael Rothot azért kéreti be a miniszter, mert szerint antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarországgal szemben.

Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár tegnapi nyilatkozata miatt – melyben antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán – holnap délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Németország budapesti nagykövetét

– közölte vasárnap Szijjártó Péter közösségi oldalán. A miniszter hozzátette, helyette Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja majd a nagykövetet, mivel ő Kínában lesz.

A közlemény nem tér ki arra, hogy Roth mit és hol állított Magyarországról. A német államtitkárral péntek délután a t-online.de oldalon jelent meg egy interjú, amiben amellett érvel, hogy az uniós támogatások kiosztását a jogállamisághoz kellene kötni. Azt is kifejtette, hogy a nem demokratikus eszközökkel élő lengyel és magyar kormányokkal szemben az EU-nak a civileket kell támogatnia ezekben az országokban. Az antiszemitizmus egy alkalommal került szóba az interjúban, amikor Roth a következőt mondta:

Az egyik, amiért megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben, az az elvaduló antiszemitizmus. De nem beszélhetek kritikusan más országok az antiszemitizmusáról anélkül, hogy megemlíteném az antiszemitizmus rettenetes előretörését Németországban.

Valamivel hosszabban fejtette ki álláspontját Szijjártó az interjú másnapján, szombaton. A Külgazdasági és Külügyminisztérium aznap kiadott közleményében így fogalmazott:

Roth olyasmit mondott, “ami után nem lehet nem megszólalni”.

Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van – jelentette ki a miniszter, állítva, a német szociáldemokrata külügyi államtitkár minden alkalmat megragad arra, hogy Lengyelországot és Magyarországot támadja.

Hvg.hu

Megosztás

Related posts