Minden eddiginél nagyobb tömeg tüntetett Lukasenka ellen, aki gépkarabéllyal jelent meg az elnöki palota előtt

Megosztás

Továbbra is forrong Fehéroroszország, ahol augusztus 9-én csalással újraválasztották Aljakszandr Rihoravics Lukasenkát.

Miközben a fővárosban soha nem látott, körülbelül negyedmilliós tömeg gyűlt össze vasárnap, civilnek látszó helikopter landolt a Függetlenség Palota előtti gyepen. A helikopterből Lukasenka szállt ki több katona társaságában, fekete taktikai ruhában, kezében egy tár nélküli gépkarabéllyal. Estére mesterlövészek is megjelentek a Függetlenségi Palota tetején, miközben állig felfegyverzett katonák kísérték a városban vonuló tömeget is.

Az elcsalt választás után tizennégy nappal soha nem látott méretű tömeg vonult Lukasenka ellen Minszk utcáira vasárnap. A tüntetés méretét 150 ezer fősre teszik, de más nagyobb városokban is az utcára vonultak az emberek. Ennyien a függetlenség 1990-es kikövetelésénél sem voltak az utcán. Egyes beszámolók szerint vasárnap csak a fővárosban 250 ezren mentek az utcára.

Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek vasárnapra óriástüntetéseket Belarusz-szerte – jelentette a Mérce a Radio Szvoboda közvetítésére hivatkozva.

Az Azonnali azt írta, az MTZ állami traktorgyár dolgozói – ahol Lukasenkát múlt hétfőn kifütyülték a gyárban tartott beszéde alatt – is csatlakoztak a tüntetőkhöz: a gyár szinte összes alkalmazottja a sztrájkoló szalihorszki bányászokkal együtt elindult a belvárosba.

A vasárnapi tüntetés legfurcsább pillanat az volt, hogy egy helikopter szállt el a tömeg felett, amiről később kiderült, hogy az elnök utazott benne, kezében egy gépfegyverrel.

Lukasenka napok óta arról beszél, hogy külföldről szervezkednek ellene, illetve hogy a NATO meg akarja szállni Belaruszt. Ezzel szemben a valóságban a NATO határozottan cáfolta, hogy ilyesmire készülne, valójában Lukasenka irányította a belorusz hadsereget az ország nyugati határára.

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot az események, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek.

Megosztás

Related posts