Itthon haltak meg a legtöbben olyan betegségben, amelyet egyébként meg lehetett volna előzni

Megosztás

2017-es adatok szerint az Európai Unión belül nálunk halnak meg a 75 év alatti korosztályból a legtöbben olyan betegségekben, amelyek egyébként megelőzhetők vagy gyógyíthatók lettek volna, ha időben kezelik azokat.

A 2016-ban bekövetkező 1,5 millió halálesetből az EU-ban 1 milliót el lehetett volna kerülni hatékony egészségügyi rendszerrel és megelőző beavatkozásokkal, intézkedésekkel – írja a Portfolio az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva. A 75 év alattiak körében az Unióban a kezelhető betegségek közül a szív- és érrendszeri problémák, a végbélrák, a mellrák, az alkoholizmus szövődményei és a tüdőgyulladás lettek a legnagyobb számban halálos kimenetelűek.

A 27 tagállamból 19-ben a szívbetegségnek volt a legmagasabb halálozási aránya a 75 év alattiak körében. Hét tagállamban – Belgiumban, Dániában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában és Portugáliában – a vastagbélrák volt a legveszélyesebb, Bulgáriában pedig az agyi érrendszeri megbetegedés. Észtországban és Finnországban az említett betegségek közül az alkoholizmus szedi a legtöbb áldoztatát.

Ami igazán sajnálatos Magyarországra nézve, hogy százezer lakosra vetítve a 75 év alattiak körében nálunk volt 2017-ben a legtöbb olyan haláleset, amely megfelelő szűrések, intézkedések és időben történő ellátás esetén megelőzhető lett volna.

hvg.hu

Megosztás

Related posts