Rétvári: Megtette hatását a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Megosztás

Az Eurostat adataira hivatkozva azt állítja Rétvári Bence, hogy nőtt Magyarországon az egészségben eltöltött évek száma. Szerinte a javuló adatok többek között a mindennapos testnevelésnek és a menzareformnak is köszönhetőek – írja a HVG.

Az Eurostat felmérése szerint tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az egészségben eltöltött évek száma olyan mutató, amely a várható élettartam minőségét vizsgálja, megmutatja, hogy mennyi egészségkárosodástól, betegségektől mentes életévre számíthatunk. Magyarországon 2010 óta sokat javult a helyzet e tekintetben: az adatok alapján 3,6 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma – tette hozzá az államtitkár.

A kimutatás szerint mind a férfiak, mind a nők esetében javul a tendencia: a 10 évvel ezelőtti 56,3-hoz képest a férfiak már 60,4 egészségben eltöltött évvel számolhatnak, míg a nők 58,6 helyett 61,8-cal.

Tíz évvel ezelőtt az uniós rangsor végén, a 21. helyen állt az ország, míg a tizennegyedik, olyan államokat előzve meg, mint például Dánia, Finnország, Ausztria, Észtország, Luxemburg vagy Hollandia.

Az Eurostat felméréséből az is kiderül, hogy bár az EU-átlag is növekedett, mind a férfiak, mind a nők esetében, Magyarországon kétszer akkora ütemben javult a helyzet, mint az EU-ban átlagosan.

Ezek az adatok is visszaigazolják hazánk olyan intézkedéseit, mint a mindennapos testnevelés és a chipsadó bevezetése, a menzareform, a dohányzás visszaszorítása, az átfogó egészségügyi szűrőprogram, valamint a sportolási lehetőségek bővítése országszerte.

Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb életvitelhez, így pedig mindannyian több egészségben eltöltött évre számíthatunk” – mondta Rétvári Bence.

Megosztás

Related posts