Mindjárt kezdődik a tanév, de a pedagógusok még semmilyen tájékoztatást nem kaptak a járványügyi protokollról

Megosztás

Éppen ezért a PSZ sürgeti a kormányt, hogy végre adják ki a tájékoztatót, méghozzá legkésőbb augusztus 24-ig.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben kéri a kormányt arra, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt közölte, a tanév a hagyományos rendben indul szeptember 1-én, az iskolák kapnak majd intézkedési protokollt a vírus miatt az őszi tanévkezdésre, de azt nem közölték, hogy azt ponotosan mikor küldik meg.

A PSZ most néhány pontban összefoglalta, mit vár az oktatási kormányzattól “a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor” az iskolákban, illetve, ha abban az esetben, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti.

 • A kormány a protokoll kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket.
 • Havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól (a PSZ itt a mezőkövesdi esetet hozza fel példaként, ahol egy fertőzött miatt többen megbetegedtek egy iskolai rendezvény után). A veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák pedig csak online oktassanak.
 • Biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az oktatási intézményekben.
 • Egyértelmű utasításban határozzák meg a szaktantermi oktatás felfüggesztését a hibrid tanítás ideje alatt, helyette az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe.
 • Egy tanteremben 14 gyermeknél több ne legyen (a kétméteres szociális távolság betartása érdekében).
 • A hibrid oktatás keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Viszont az első és második évfolyamon tanuló gyerekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasolják.
 • A PSZ azt is kéri, hogy a pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.

Az óvodai nevelés területén pedig a következőket javasolják:

 • Csak ott vezessenek be komolyabb korlátozásokat, ahol ez indokolt, a kialakult egészségügyi helyzet megkívánja.
 • A szülők saját hatáskörben dönthessenek arról, hogy viszik-e a gyermeket az intézménybe, egyeztetve az óvodával, az óvodapedagógusokkal (ha nem viszik, az igazolt hiányzásnak számítana), ezekre a napokra adjanak táppénzt.
 • Ismerjék el az óvodai online nevelés-oktatás létjogosultságát kormányszinten, ne küldjenek senkit fizetés nélküli szabadságra azért, mert “nincs mit dolgozniuk”.
 • A fenntartó minden intézményben folyamatosan biztosítsa a megfelelő és elégséges egészségügyi eszközöket, felszereléseket (maszkok, kézfertőtlenítők, homloklázmérők, takarítószerek és eszközök).
 • A szervezet azt is kéri, hogy legyen kötelező az óvodában dolgozók havi ingyenes vírusszűrése.

hvg.hu

Megosztás

Related posts