Az ellenzéki szavazók többsége közös jelölteket akar a Fidesz ellen

Megosztás

Az IDEA Intézet felmérése szerint a A Momentum híveinek kétharmada, a Jobbik-szimpatizánsok közel fele a szoros együttműködésre voksol – írta a HVG.hu. A Demokratikus Koalíció, az MSZP, illetve a Párbeszéd támogatja, hogy az ellenzék közös listát állítson, illetve közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet állítson a 2022-es parlamenti választások előtt, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyelőre nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben, ez derül ki az IDEA Intézet 2020. július 30. augusztus 3. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A felmérésében arra keresték a választ, hogy a kérdésben bizonytalan pártok szavazói milyen álláspontot képviselnek az ellenzéki együttműködésről. Az Intézet a Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánsait nem szólaltatta meg.

Az IDEA Intézet kutatása szerint az indulási álláspontját még nem véglegesítő Momentum szavazóinak 64 százaléka minden körülmények között a közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt álláspontját fogadja el. További 30 százalékuk van hasonló véleményen, és elenyésző részük utasítja el az együttműködést. A Jobbik szavazói távolságtartóbbak egyelőre: 49 százalékuk minden körülmény között a legszorosabb együttműködés híve, 31 százalékuk inkább ezt az indulást támogatná, ugyanakkor 12 százalékukra jellemző az elutasítás.

Grafikonok és a cikk folytatása a HVG.hu oldalon.

Megosztás

Related posts