Fehéroroszország forrong – inog Lukasenka diktátor széke, sok helyen a rohamrendőrök sem bírnak a tömeggel – videó

Megosztás

Előre borítékolható volt, hogy Belorussziában ez a választás sem lesz tiszta. A regnáló elnök már este bejelentette győzelmét, ám a kiterjedt, hatalmas tiltakozások hatására a hírek szerint elmenekült az országból. Nyilvánvalóak a választáson elkövetett súlyos csalások, ezt pedig a fehérorosz nép már nem tűri tovább, elindult a lavina.

Legalább húsz városban tartanak az ellenzéki tüntetések: volt, ahol a rohamrendőrök visszavonultak, volt olyan is, ahol átálltak a tüntetőkhöz. Eközben Lukasenka orosz források szerint Törökországba utazott, Tihanovszkaja biztos a győzelmében.

Azután, hogy helyi idő szerint este nyolckor bezártak a szavazóhelyiségek, Szvjatlana Tihanovszkaja, a belorusz ellenzék elnökjelöltje sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választói delegáltjaik információi alapján legalább hat választási körzetben legyőzte Lukasenkát, méghozzá hatalmas különbséggel.

Persze hivatalos választási eredmények nincsenek, és mivel a választások nem voltak tiszták, valószínűleg a pontos számokat sosem ismerjük meg. Sok szavazókörben nem is volt független választási megfigyelő, ha pedig volt, akkor se minden esetben tudta felügyelni a választás tisztaságát, mivel a rendőrök őrizetbe vették őket vagy egyszerűen nem engedték őket a szavazóhelyiségek közelébe.

További problémát jelentett, hogy sokakat a hatóságok az este 8-as urnazárás után már nem is engedtek leszavazni, hiába álltak be az amúgy országszerte jókora sorokba már korábban. Ráadásul megfigyelők ide vagy oda, olyan felvételek is napvilágot láttak, melyek szerint egy választókerületi bizottság tagjai létrán át másznak ki a szavazóhelyiségnek helyt adó épületből, kezükben pedig tele szatyrokat tartanak és visznek el. Természetesen a szatyrok tartalma nem ismert, az ellenzékiek arra következtetnek, hogy ellenzéki voksok lehetnek bennük.

Vajon mit kell kicipelni létrákon, az ablakokon keresztül éppen a választás közben?

Így a Tihanovszkaja-szavazók egy alternatív megoldással álltak elő, hogy ellenőrizni lehessen, hogy milyen arányban szavazhattak az egyes körzetekben:a legtöbb Tihanovszkaja-szavazó ugyanis négybe hajtotta a szavazólapot, majd miután leadta szavazatát, lefényképezte az átlátszó urnát.

A diktátor 80%-os győzelme átlátszó, mint a választási urnák

Közben országszerte tüntetések indultak, miután a választók úgy érzik, hogy a választásokat elcsalták Lukasenkáék. Minszk mellett még legalább 20 városban kezdődtek demonstrációk, miután a hivatalos exit poll adatai szerint Tihanovszkaja csak 6,8 százalékot kapott, míg az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenka közel 80 százalékot.

Jelenleg Minszkben tűnik a legforróbbnak a helyzet, a Twitteren és az orosz Telegram közösségi médián több olyan kép és videó is terjeng, hogy a rohamrendőrök könnygázt és villanógránátot vetnek be, de sok helyen már elkezdték mozgósítani a vízágyúkat is.

Minszk belvárosában jelenleg több tízezer ember tüntet, de más városokban is több ezres tüntetések kezdődtek. Zslobinban például a tüntetők létszámfölényben vannak a rendőrökkel szemben, így elfoglalták a főbb utcákat, de hasonló események történnek Maladzecsnában.

Pontos számokat még nem tudunk sérültekről, de a beszámolók szerint többen is megsérültek, egy videón pedig azt látni, hogy a rendőrök egy eszméletlen embert állnak körbe.

Ezenkívül van olyan város, ahol a rohamrendőrség tagjai a tüntetők mellé álltak, például Zsodzinában,de Bresztben és Baranovicsben se tudnak mit kezdeni a létszámfölényben lévő tüntetőkkel, így a további erősítésig visszavonultak.

Azonban a tüntetésekről a sajtó nem minden esetben tud beszámolni, mivel Belaruszt kvázi lekapcsolták az internetről, a mobilhálózat pedig szintén akadozik.

Tüntetések mellett diplomáciai nyomás is helyezkedik Lukasenkára

A tüntetések mellett a lengyel és a litván elnök közös nyilatkozatot tett közzé, amiben arra szólítják fel Lukasenkát, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapokat, a szólásszabadságot, az emberi jogokat és vessen véget a tüntetők erőszakos leverésének. A rendőrség erőszakos fellépését Tihanovszkaja is elítélte.

Több orosz médiaforrás eközben úgy tudja,hogy Lukasenka gépe elhagyta az országot, és Törökországba repült.

A gépet olyan komolyan biztosították, mintha maga az elnök repült volna rajta, de azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy valóban Lukasenka távozott-e a géppel az országból.

Azonnali.hu

Megosztás

Related posts