Egészséges ételkészítési eljárások

Megosztás

Többféle ételkészítési módszer létezik, azonban nem mindegyik sorolható az egészséges kategóriába. Persze az étel egészségre gyakorolt hatása nagyban függ az alapanyagoktól, azonban mi most kizárólag az elkészítési módokat vesszük górcső alá.

Párolás

Aki próbált már bármilyen diétát, az biztosan tisztában van vele, hogy a párolás az ételkészítés egy igen egészséges módja. Ennek oka, hogy a főzéssel ellentétben a párolás során nem bő vízben, hanem forró gőzben készülnek az ételek. Ez különösen a zöldségek készítése során jelent előnyt, hiszen a zöldségekben rengeteg vízben oldódó vitamin található, ami párolás során nem fő ki belőle.

Azonban a párolásnál van néhány szempont, melyekre oda kell figyelni, hogy valóban ízletes és egészséges maradjon az így készült fogás. Többek közt fontos, hogy a megmosott zöldségeket vizesen kell a párolóedénybe tenni, lehetőleg kevés vízben végezzük a párolást, és a lehető legrövidebb ideig tartson a folyamat, valamint só helyett zöldfűszereket használjunk ízesítésre. Ezen szabályok betartásával biztosan ízletes és egészséges lesz az így készült menü.

Ételkészítés wokban

Európában is egyre népszerűbbé válik a kínai csodaserpenyő, vagyis a wok, amiben nem csupán gyorsan, hanem rendkívül egészségesen készülhetnek el a választott ételek. Ennek oka egyrészt, hogy a wokban készült ételekhez minimális zsiradékra van szükség, másrészt a rövid sütési időnek hála pedig minden wokban készült étel képes megőrizni a tápanyagtartalmát.

Persze ahhoz, hogy az egyes fogások valóban pillanatok alatt elkészüljenek, hosszabb előkészület szükséges, mint ameddig maga a pirítási folyamat tart. Ehhez ugyanis minden hozzávalót kellően apróra kell vágni, majd a főzési idő hosszúsága szerinti sorrendben a serpenyőbe tenni. Az így készült zöldség nem csupán egészséges lesz, hanem ízletes és ropogós, a húsok pedig omlósak.

Szuvidálás

A sous vide, vagy magyarosan a szuvidálás kifejezéssel főként éttermekben találkozhat az ember, ami egy speciális ételkészítési eljárást jelent. Ebben az esetben az étel vákuumcsomagolásban kerül lezárásra, majd állandó alacsony hőmérsékleten hosszú időn keresztül készül el. A folyamat végére pedig tökéletes állagú és ízű lesz a végeredmény.

Ezzel az eljárással zöldségek és húsok egyaránt készíthetőek. Mivel valóban alacsony hőmérsékleten készülnek az egyes fogások, így az ételben megmaradnak a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek egyaránt. Az ételkészítés során nincs szükség zsiradék hozzáadására, ha valamely étel mégis igényli, akkor csupán a főzés utolsó, befejező szakaszában kerül sor minimális zsiradék hozzáadására.

Amennyiben Ön is kedvet kapott néhány egészséges étel elkészítéséhez, de nem tudja, hogy honnan szerezhet be megfelelő minőségű alapanyagokat, nézzen szét a Matusz-Vad Webáruházban, és rendeljen az igazán minőségi nyersanyagokból kedvére!

Megosztás

Related posts