A járvány miatt lehet ismét légi úton szúnyogot irtani

Megosztás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra újra engedélyezte a légi, kémiai szúnyoggyérítést, amit tavaly az Európai Unió normatíváinak megfelelően beszüntettek.

Tavaly az EU-normatíváknak megfelelően megszűnt Magyarországon a kémiai szúnyoggyérítés, most az NNK 180 napra újra engedélyezte azt.

Az Ökológiai Kutatóközpont állásfoglalása szerint a légi úton kijuttatott idegmérgek a szúnyogokon kívül más ízeltlábúakra, sőt a gerinces fajokra is ártalmasak, amit az NNK az InfoRádiónak elismert, de mint mondták, a járványhelyzetben mégis fontosnak találták a gyérítés ezen módjának megengedését.

Ismert, a nyugat-nílusi láz esetleges terjedését szeretnék megakadályozni a légi úton, kémiai anyagokkal történő szúnyoggyérítéssel – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa, Sztikler János biológus.

A felszaporodott csípőszúnyog-faunának egy részét olyan szúnyogok képezik, amelyek a nyugat-nílusi láz potenciális vektoraként vannak számon tartva. Ezek honos, országos elterjedtségű csípőszúnyogok – fogalmazott a biológus.

Azt nem tudta megmondani, hogy idén mennyi lesz a nyugat-nílusi lázas esetek száma, de az új koronavírus miatt leterhelt egészségügyi ellátórendszerre egy esetleges, szúnyog által terjesztett betegség további terhelést jelentene – tette hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmeztet, hogy mind a légi, mind a földi szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, gyermekjátékokat, ruhákat takarják le a lakók, vagy vigyék zárt térbe.

A gyérítés ideje alatt és az azt követő egy órában az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani és a szellőztető berendezéseket ki kell kapcsolni.

A zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás, feldolgozás előtt mindenképpen meg kell mosni, tilos az irtást végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni.

Megosztás

Related posts