Human Rights Watch: életeket veszélyeztetnek a magyar egészségügy hiányosságai

Megosztás

Felkészületlen állapotban érte a magyar közegészségügyi rendszert a koronavírus-járvány, áll a Human Rights Watch jelentésében. A riport kiemeli: a hiányosságok emberéleteket sodornak veszélybe.

A Human Rights Watch az állami kórházakban meglehetősen rossz körülményeket talált: hiányzik a szappan, a kézfertőtlenítő, a helyiségek nincsenek megfelelően takarítva, hiányos az egészségügyi dolgozók és betegek megfelelő higiéniai ellátmánya és személyi védőfelszerelése. Nincs elegendő egyágyas szoba a fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött betegek elkülönítésére. A kórokozók mikrobiológiai vizsgálatai nem kielégítőek, sokat kell várni az eredményre. Hiányoznak a kórházi fertőzésekkel, illetve az azokból fakadó halálesetekkel kapcsolatos megbízható adatok és statisztikák.

“Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy ha kórházba kerülnek, még betegebbek lesznek. (…) Bár úgy tűnik, hogy Magyarországot nem sújtotta olyan erővel a járvány, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el és a magyar hatóságoknak sürgős reformokat és beruházásokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy a betegeket és egészségügyi dolgozókat megvédjék a fertőzéstől vagy az esetleges halálesetektől.


2019 májusa és 2020 júliusa között a Human Rights Watch 24 olyan, betegséget túlélővel, valamint elhunyt beteg rokonával készített interjút, aki vagy akinek a rokona az elmúlt években kórházi kezelés alatt fertőződött meg. A betegek közül hatan meghaltak. A HRW által rögzített személyes történetek mindegyike a közegészségügyi rendszer hiányosságairól tanúskodik, azokról a gyenge pontokról, amelyeken csak rontott a járvány.

A 2018. évi hivatalos statisztikák szerint a kórházi fertőzések száma 15 151, ebből 541 halállal végződött. A valódi szám azonban valószínűsíthetően ennél sokkal, de sokkal magasabb.

A koronavírus-járvány terjedéséhez a magyar kórházak hiányosságai is hozzájárulhattak. Az állami tisztifőorvos tájékoztatása szerint július 12-ig 1062 beteg fertőződött meg kórházakban koronavírussal, közülük 260 beteg meghalt. Ez azt jelenti, hogy a WHO-nak július 15-ig Magyarországról jelentett 4 263 fertőzött eset és 595 haláleset 25 százaléka kórházban szerzett koronavírus eset volt és a kórházban szerzett koronavírus-fertőzések csaknem fele halállal végződött. Más közép-európai országokhoz hasonlóan, Magyarország hivatalos koronavírus-fertőzöttségi rátája viszonylag alacsony az EU többi részéhez képest.


A megfelelő személyi védőfelszerelés és a személyzet megfelelő képzésének és iránymutatásokkal való ellátottságának hiánya valószínűleg mind hozzájárult az egészségügyi dolgozók körében kimutatott magas koronavírus-fertőzöttségi számhoz. A kormány koronavírus Operatív Törzsétől kapott tájékoztatása szerint május végén 576 egészségügyi dolgozó tesztje volt pozitív – az összes ismert eset 14.8 százaléka. A kormányzati hatóságoknak össze kellene gyűjteniük és nyilvánosságra kellene hozniuk az egészségügyi dolgozók fertőzéseire és haláleseteire vonatkozó bontott adatokat – hangsúlyozza a Human Rights Watch.


A Szociális Jogok Európai Bizottsága egy olyan nyilatkozatot adott ki, melyben világjárvány idejére az egészségvédelemhez való joggal kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy “minden lehetséges intézkedést meg kell hozni annak érdekében, hogy megfelelő számú egészségügyi szakembert alkalmazzanak, valamint azért, hogy a munkakörülményeik egészségesek és biztonságosak legyenek…. Ez magában foglalja a szükséges személyes védelmi eszközöket is.”

euronews.com

Megosztás

Related posts