Eddig egyetlen embert bírságoltak meg Borsodban maszkviselés hiánya miatt

Megosztás

Ugyanis nem a bírságolás a cél, a kormány az önkéntes viselésre buzdítana.

Felmerült a kérdés a legutóbbi kormányinfón, hogy a rendőrség a maszkviselési szabályok megszegése miatt eddig milyen szankciókat alkalmazott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a rendőrség a törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezer forint értékben is. Hozzátette, tudomása szerint néhány esetben büntettek is, tehát van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

A boon.hu megkereste a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányságot, hogy megkérdezzék, megyénkben alkalmaztak-e büntetést maszkviselés hiánya miatt boltban vagy tömegközlekedési eszközön.

– Veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok megszegése kapcsán a megyében egyetlen férfit bírságoltak meg a kollégák júliusban, ötvenezer forintra – mondta Szabó Csilla sajtóreferens.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-től aziránt érdeklődtek, a tömegközlekedéssel utazók szabálybetartó viselkedését hogyan ellenőrzik.

– A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről rendelkező kormányrendelet alapján mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön, valamint az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt – például orvosi maszk, sál, kendő) viselni – válaszolta írásban a sajtószóvivő. – Első ajtós felszállási rend alkalmazása esetén járművezetőinknek lehetőségük van, hogy a maszk viselését ellenőrizzék, ettől eltérően – amennyiben a felszállás valamennyi ajtón biztosított – a maszkviselés ellenőrzése kizárólag jegyellenőreink által történhet. Amennyiben ellenőrzést végző munkatársaink a járműveken a maszkviselés hiányát tapasztalják, az érintett személyt felszólítják annak használatára, amennyiben nem teszi meg, kizárják az utazásból. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az utas az utazás során később leveszi a felszálláskor vagy ellenőrzéskor még rajta lévő maszkját, illetve előfordulhat, hogy a maszkot az utasnak egészségügyi okból kifolyólag – például rosszullét miatt – kell levennie.

Gulyás Gergely a kormányinfón kifejtette, továbbra is szeretnék felhívni a figyelmet a kötelező maszkviselésre zárt tereken, boltokban, tömegközlekedési eszközökön. Hangsúlyozta, a védőtávolság megtartása szintén rendkívül fontos. Hozzátette, a jelenlegi szabályok beváltak, a fertőzésszám hazánkban kimondottan alacsony európai és világviszonylatban is, ezért a kormány semmilyen kockázatot nem vállal, hiszen a cél a második hullám megelőzése.

boon.hu

Megosztás

Related posts