Elit gyerekmegőrzőt működtetek Gulyás tárcájánál a veszélyhelyzet idején

Megosztás

A veszélyhelyzet két és fél hónapja alatt bruttó 4,4 millió forintot fizetett a Miniszterelnökség négy óvónőnek és két tanítónőnek összesen azért, hogy dolgozói gyermekeire felügyeljenek – tudta meg a Népszava a szerződéslista alapján. A Gulyás Gergely vezette tárca a lap kérdésére közölte, a pedagógusok tizenhat óvodással és hét kisiskolással foglalkoztak, ötfős csoportokban felügyeltek rájuk.

Az óvónők megbízatása március végétől május utolsó napjáig tartott, és havonta bruttó 300 ezer forintot kerestek. A két tanítónő március végétől június közepéig felügyelte a kormányzati munkatársak gyerekeit, havi bruttó 412500 forintért.

A szerződések összesítése nyomán kiderült, hogy a Miniszterelnökség két és fél hónap alatt bruttó 4,4 millió forintot költött a dolgozók gyermekeinek felügyeletére – teszi hozzá a Népszava.

A Miniszterelnökség a közfeladatok folyamatos ellátásával indokolta a külön gyerekfelügyeletet a lapnak, de arra a kérdésre nem válaszolt, miért volt szükség arra az iskolai, óvodai ügyeletek mellett.

A Miniszterelnökségnek dolgozó egyik óvónő azt mondta a Népszavának, hogy a kerületi önkormányzaton keresztül keresték meg. Napi 6 órát dolgozott a megőrzőben, amit szerinte az igazságügyi tárca dolgozóinak gyerekei is használhattak. Emellett, főállásában távmunkában dolgozott. Az egyik tanítónő közölte, őt közvetlenül a Miniszterelnökség kérte fel, és a gyerekfelügyelet mellett ő is folytatta az iskolai távoktatást.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője ezt kettős mércének tartja. Nagy Erzsébet azt érti, hogy a járvány alatt is dolgozó minisztériumi alkalmazottak gyermekeinek bébiszittert keresett a gondos munkáltató. Azt már kevésbé, hogy ez csak a minisztériumban dolgozóknak járt.

A gyermekfelügyelet megoldása ugyanis a veszélyhelyzet alatt országos probléma volt, nehéz helyzetben voltak például azok az orvosok, buszsofőrök és bolti eladók is, akik a járvány alatt nem dolgozhattak home office-ban.

Az érdekvédő szerint a kettős mérce a bérezésben is érzékelhető. A szerződött óvodapedagógusok és tanítók a főállásuk mellett annyit kerestek havonta, amennyit egy Pedagógus I. fokozatba sorolt óvodapedagógus legalább 27 év jogviszonyban töltött idő után kapna. Hangsúlyozta: nem a gyermekfelügyeletre, minisztériumba beszervezett pedagógusok kerestek sokat, hanem a pedagógus-bértábla szerinti illetmények alacsonyak.

Megosztás

Related posts