Nyolcadik alkalommal is megrendezik a PET kupát, ahol hulladékból készült hajókkal szedik a Tisza szemetét

Megosztás

A koronavírus-járvány ellenére idén is a tervek szerint indult a PET-Kupa felső tiszai versenye. A versenyzők kilenc nap alatt hajót építenek maguknak, majd ezekkel összegyűjtik az árterekben felhalmozódott szemetet. A versenyt az nyeri, aki a legtöbb hulladékot halássza ki a vízből, és szed össze a vízparton.

„A lényeg az, hogy hulladékból készült hajók alkotják a csapatnak a központját, ők veszik a fedélzetre azt a műanyagot, amit az erdőből, illetve a vízből a csapatok összeszednek. Ezeket a hulladékzsákokat utána mi átvesszük és pontozzuk. Nagyon pontosan követjük, hogy melyik csapat mennyi hulladékot gyűjtött. A verseny végén az nyeri el a PET-kupát, ami lényegében egy hajós serleg, aki a legtöbb hulladékot szedte ki a folyóból”

– mondta Molnár Attila Dávid, a PET-Kupa társalapítója.

A folyó hosszú éveken át már a határon tele volt műanyagszeméttel. A magyar környezetvédők ezt szeretnék megszüntetni.

„Minden egyes nap megközelítjük az 1-1 tonnát, ami kijön a folyóból, és az a nagyon jó érzés, hogy ez már nem hiábavaló munka, mert a vízügy már szűri a határ mellett a vizeket, tehát nem szennyeződnek újra be ezek az ártéri erdők. Magyarán a legfontosabb, hogy amit mi most itt egyszer megtisztítunk, azt utána teljesen műanyagmentesen tudjuk átadni a vízitúrázóknak.”

Az összegyűjtött szemetet a résztvevők átválogatva adják át a hulladékkezelőknek. A hosszú távú evezősversenyen családok, baráti társaságok és céges csapatok is indulnak.

Megosztás

Related posts