A magyarok fele nem tudja megfizetni a gyümölcsök árát

Megosztás

Az idősek, községben és fővárosban élők, valamint az alacsony végzettségűek körében vannak legtöbben azok, akik nem tudtak legalább annyi gyümölcshöz jutni, mint tavaly.

Az idei év minden szempontból kedvezőtlen volt a hazai gyümölcstermésnek, írja a Napi.hu: az időjárás miatt a termés 50-80 százaléka odaveszett, a támogatások mértéke csökkent, a munkaerő költsége emelkedett, miközben a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt a vásárlók is nehezebb helyzetbe kerültek. A felsoroltak hatásáról a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készített felmérést, ebből pedig kiderül: a megkérdezett magyarok pontosan fele állítja, kevesebb gyümölcsöt vásárolt idén, mint a korábbi években.

23 százalék azt válaszolta, hogy többet, míg a kitöltők negyede nagyjából ugyanannyit vásárolt most is, mint korábban. Összességében a magyarok 2 százaléka nem vásárol gyümölcsöt a boltokban.

Leginkább az alapfokú végzettségűek veszítettek a gyümölcsök drágulásán, rosszabb hozzáférhetőségén: 53 százalékuk mondta azt, hogy nem tudtak annyit venni, mint korábban. A középfokú végzettségűek között 48 százalék ez az arány, a felsőfokú végzettséggel bírók között pedig 43 százalék. Utóbbiak 29 százaléka vett több gyümölcsöt, amivel ők vannak a legtöbben.

A megyeszékhelyeken élők azok, akik többet tudtak vásárolni a friss terményekből: 34 százalékukra igaz ez az állítás. A budapestiek körében vannak a legtöbben (56 százalékuk), akik kevesebbet vettek, őket követik a községben lakók, akiknek 54 százaléka járt hasonlóan. A falubeliek 5 százaléka egyáltalán nem vesz gyümölcsöt a saját bevallása szerint – az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy vajon azért válaszoltak-e így, mert más módon jutnak ahhoz hozzá.

hvg.hu

Megosztás

Related posts